Tgrt Haber

İsrailli ve Filistinli baba yaşadıklarını TGRT Haber'de anlattı: Acımız ortak

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
30 Kasım 2023 09:28 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 10:26

7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşında binlerce çocuk hayatını kaybetti. Geriye yarım kalan acı dolu hikayeler kaldı. O acıyı yaşayanlardan ikisi Filistinli Bassam Aramin ve İsrailli Rami Elhanan. Biri 1997 yılında diğeri 2007'de kızlarını kaybetti. Nefret etmek yerine barış için mücadele eden İsrailli ve Filistinli baba barış için verdikleri mücadeleyi TGRT Haber’e anlattı.

İsrailli ve Filistinli baba barış için bir araya geldi.

Ekim’de başlayan İsrail ile Hamas​ arasındaki savaş Gazze​'yi yıkıma uğrattığı kadar, İsrail de ilk kez ağır kayıplar yaşadı. Acılar son bulsun diye mücadele edenler de var. Tıpkı Filistinli Bassam Aramin ve İsrailli Rami Elhanan gibi. 

Onlar iki baba… Biri 1997'de diğeri de 2007'de kızlarını kaybetti. Onları bir araya getiren şey ise yaşadıkları ortak acıydı. Birbirinden intikam almak yerine, barışa yürümeyi tercih eden iki baba TGRT Haber Dış Haberler Müdürü Emre Diner’e konuştu. Filistinli Bassam kardeşim dediği İsrailli Rami ile tanıştığı o anları işte bu sözlerle anlattı.

AYRIM YAPMADAN İNSANLAR İÇİN BİR ARAYA GELDİK 

Bassam Aramin, yaşadıklarını şöyle anlattı: “En verimli yaşlarımı 7 yıl İsrail zindanlarında geçirmiş bir kişi olarak, işgalcileri sevmek hiç de kolay değil. Onlar işgalci. Ancak aynı kaderi paylaştığım ve beni etkileyen kardeşim rami ile çıktığımız yol barış yoludur. Aramızda asla nefret yok. Ne Filistinli ne İsrailli ne Yahudi ne Müslüman ne de Hristiyan ayırım yapmadan insanlık için bir araya geldik.”

Tanışma anını bir de 1997’de Kudüs’te iki canlı bomba saldırısında 14 yaşındaki kızı Smadar’ı kaybeden İsrailli Rami şunları söyledi: “Kardeşim bassam ile tanıştığımız yıl 2005’ti. Oğlum Arik İsrail ordusunda askerdi. Savaşmaktan vazgeçip ayrılmıştı. “Barış savaşçıları” isimli sivil toplum örgütünde bir toplantıda tanıştık. Bu toplantının içeriği İsrail hapishanelerinden çıkmış Filistinli mahkumlar ile İsrail ordusunda savaşmayı reddeden askerlerin katıldığı bir toplantıydı. Bassam’ın söylediği bir söz var. Bana aşık olduğunu söyler. Doğru da söylüyor.”

İsrailli ve Filistinli baba TGRT Haber'de yaşadıklarını anlattı

ÖLEN SANKİ İKİNCİ KIZIMDI 

“Çok yakınlaştık. Çünkü Kudüs’teki evimize geldi. Aynı sofradan yemek yedik. Ailemle tanıştı. Biz de Bassam’ın evine gittik. Tanışıklığımızın ikinci yılında bir telefon geldi” diyen Rami, şunları söyledi: “Bassam’ın kızı Abir’in vurulduğu haberi aldım. Hastaneye koştuk ve hep birlikte hastanede bekledik. Ancak Abir hayata tutunamadı. Hayatını kaybetti. Çok yıkıcı bir andı, sanki ölen ikinci kızımdı. Biz Filistinli ve İsrailli halkların konuşabildiğini dünyaya gösterdik. Bizim gibi kişilerin sayısı artmalı.”

İKİ BABADAN TEK MESAJ: BU ACI SON BULMALI 

Ortak acı ve ortak mücadele için çalışan iki baba İsrail ile Filistin arasındaki krizin çözümünü de söyledi. İkisinin de hem İsrail hem de dünyaya şu mesajı verdi: “Biraderim rami ile Filistin-İsrail barışı için mücadeleye devam edeceğiz. Geçmişteki kötü olaylardan etkilenmeden, geçmişin acısını yeni nesillerin yaşamaması için bunu yapacağız. İsrail- Filistin arasında yeşermesi gereken tohumları atmaya devam edeceğiz. Artık barış gerekli. Artık yetim kalan çocuklar, çocuksuz kalan babalar olmasın. Filistinliler 75 yıldır acı çekiyor. Bu acı artık son bulmalı.” 

BİZİM DOSTLUĞUMUZU KİMSE BOZAMAZ 

Rami Elhanan, şunları da söyledi: “Bassam Aramin benim dostum. Ne başbakanlar, Siyasetçiler, ne krallar ne de başka şey… kimse onunla aramı bozamaz. çünkü biz birbirimize son derece saygılıyız. birbirimizi anlıyor, konuşabiliriz. Bakın yeri geldiğinde bir Yahudi Yahudi ile Bir müslüman Müslümanla bir Hristiyan bir Hristiyanla anlaşamıyor. Ancak biz anlaşıyoruz. Neden mi? Birbirimize saygımız var. Bu bölgede barış mümkün. Ancak İsrail ile Filistin halkı önce birbirine saygı duymayı öğrenmeli. Sonra da konuşabilmeyi… artık masum çocuklar ölmemeli.”

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...