İsveç Başbakanı Andersson NATO'da imzalanan muhtırayı değerlendirdi! ‘Taviz’ sorusuna cevap vermedi!
Türkiye ile muhtıra metnine imzalayan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya devlet televizyonuna açıklamalarda bulundu. Ankara ile suçluların iadesi konusunda yakın diyalog kuracaklarını söyleyen Andersson, “kim daha çok taviz verdi” sorusunu ise cevaplamak istemedi. Terör yandaşı İsveç milletvekili Aminah Kakabaveh alınan karara tepki gösterdi ve Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında gensoru önergesi vermek için çalışmalara başlayacağı tehdidinde bulundu.
Tüm dünyanın gözlerini çevirdiği NATO’da Türkiye’nin kararlı duruşu sayesinde terör örgütleri ile mücadelede önemli imzalar atıldı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülkenin liderleri üçlü muhtıra imzalandı. PKK/YPG/PYD ile birlikte "FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunun" uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konması, Türkiye'nin verdiği mücadelede uluslararası boyutta da çok önemli bir adım olarak değerlendirildi.
İSVEÇ BAŞBAKANI DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU
İmza sonrasında İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya devlet televizyonuna açıklamalarda bulundu. Türkiye ile suçluların iadesi konusunda yakın diyalog kuracaklarını söyleyen Andersson, “Terörle nasıl mücadele ettiğimizi uluslararası hukuk çerçevesinde konuşup anlatacağız." ifadelerini kullandı.
TAVİZ SORUSUNU CEVAPSIZ BIRAKTI
Süreci yapıcı olarak değerlendiren Andersson, "Müzakereyi yürüten arkadaşlarımızla çalıştık, Erdoğan ile telefon görüşmeleri yaptık. Bir odada üç kişi oturuyorsa ve anlaşmak istiyorsa, bunu yapabilirsiniz." dedi. Andersson, "Bu süreçte kim daha çok taviz verdi" sorusunu ise cevaplamak istemedi.
TERÖR YANDAŞI VEKİL TEHDİT ETTİ
Bu arada, terör örgütü YPG/PKK destekçisi bağımsız milletvekili Aminah Kakabaveh, Türkiye ile üçlü muhtıra imzalanmasına ilişkin "kendileri için kara bir gün olduğunu" belirterek, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında gensoru önergesi vermek için çalışmalara başlayacağını söyledi. TV4 televizyonuna açıklamalarda bulunan Kakabaveh, Linde hakkında gensoru önergesi vermek için mecliste 35 milletvekilinin imzasının gerektiğini ve bu yönde hareket edecek 35 milletvekilinin de mecliste bulunduğunu iddia etti.