Tgrt Haber

Türkiye düşmanı Nalin Pekgül'e Kristersson'dan sert cevap: İsveç bir terör üssü haline gelmemeli

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Aralık 2022 22:40 - Güncelleme : 06 Aralık 2022 00:35
Türkiye düşmanı Nalin Pekgül'e Kristersson'dan sert cevap: İsveç bir terör üssü haline gelmemeli

Geçtiğimiz gün PKK/KCK üyeliğinden hakkında 6 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Mahmut Tat'ı Türkiye'ye iade eden İsveç'ten somut adımlar gelmeye devam ediyor. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "Türkiye düşmanı" olarak tanınan, eski Sosyal Demokrat Milletvekili Nalin Pekgül'ün teröristlerin iade edilmemesi istemine "İsveç bir terör üssü haline gelmemeli" yanıtını verdi.

Rusya​'nın Ukrayna​'yı işgaliyle güvenlik sorunu ortaya çıkan İsveç​, NATO​'ya girebilmek için Türkiye​'nin kapısına çalmış. Türkiye ise 'terör ile mesafe' şartı karşılığında duruma olumlu bakmıştı. 

"İSVEÇ TERÖR ÜSSÜ HALİNE GELMEMELİ"

İsveç'te Türkiye karşıtlığı ile bilinen eski Sosyal Demokrat Milletvekili Nalin Pekgül'ün NATO anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye teröristlerin iade edilmemesine yönelik gönderdiği mektubu cevaplayan Kristersson, "İsveç bir terör üssü haline gelmemeli" ifadeleri ile net karşılık verdi. 

Kristersson, Pekgül'e cevap olarak yayımladığı mektupta, "Teröre, terörün finansmanına veya başka bir suça bulaşmayanların korkacak hiçbir şeyi yoktur. Bununla birlikte, İsveç dışındaki ülkelere yönelik olsun veya olmasın, İsveç'in terör üssü olmasına izin vermeyeceğiz. Bizim ülkemizde olduğu gibi, Türkiye'nin de terörizme karşı kendini koruma hakkı olduğu konusunda her zaman nettim" sözlerini kaydetti. 

"ULUSLARARASI HUKUK" VURGUSU 

İsveç'te evrensel hukuk kurallarının geçerli olduğunu hatırlatan Kristersson, "İsveç uluslararası hukuka uymaya devam edecektir. Başka bir şey düşünülemezdi. Hukukun üstünlüğü ile yönetilen dünyanın en güçlü devletlerinden biriyiz. İsveç vatandaşları asla iade edilmez" ifadelerine yer verdi.

İsveç'in Türkiye ve Finlandiya ile yaptığı NATO anlaşmasının arkasında olduklarını belirten Kristersson, diğer partilerin de bu konuda kendilerine destek verdiğini aktardı.

HAREKETE GEÇTİLER 

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle güvenlik kaygıları artan FETÖ ve PKK yuvası haline gelen İsveç ve Finlandiya, NATO'ya girebilmek için Türkiye'nin kapısına koşmuştu. Ancak Ankara'nın iade edilecekler listesini bir türlü yerine getirmeyen iki İskandinav ülkesi, aylardır NATO'ya giremiyor.

Geçtiğimiz günlerde de Türkiye'ye ziyarette bulunan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. Başkan Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile yaptığı ortak basın toplantısında, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoru." ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...