Tgrt Haber

İsveç ülkesine gelen uçaklardan ek vergi almaya hazırlanıyor

15 Mart 2017 17:03
İsveç ülkesine gelen uçaklardan ek vergi almaya hazırlanıyor

İsveç Hükümeti, ülkeye gelen uçaklardan 2018’den itibaren yolcu başına 8 ila 43 avro ek havalimanı vergisi almaya hazırlanıyor.

İsveç Hükümeti, ülkeye gelen uçaklardan 2018’den itibaren yolcu başına 8 ila 43 avro ek havalimanı vergisi almaya hazırlanıyor.

İsveç Tüketici Bakanı Per Bolund’un bugün düzenlediği basın toplantısında açıkladığı tasarıya göre ülkeye gelen uçaklardan 3 farklı düzeyde ek havalimanı vergisi alınacak. Tasarıya göre ek vergi, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden gelen uçaklarda kişi başına yaklaşık 8 avro, AB dışından ama İsveç’e uzaklığı 6 bin km’yi aşmayan ülkelerden gelenlerde 28 avro, 6 bin km’yi aşan uzaklıktan gelenlerde ise 43 avro olacak.

Bolund, 2018’de yürürlüğe girecek ek verginin uçakların karbon emisyonuyla hava kirliliğine yol açması nedeniyle getirildiğini söyledi.

Türkiye'den gelen uçaklardan 28 avro alınacak

Tasarının hayata geçmesiyle Türkiye’den gelen uçaklardan da yaklaşık 28 avro ek vergi alınacak.

Tasarıyı AA muhabirine değerlendiren Atlasglobal İskandinavya Müdürü Ayşe Mısırlı, uygulamanın hava yolları şirketlerine milyonlarca avro ek yük getireceğini ve bunun da yolculara yansıyacağını söyledi.

Tasarıya kendilerinin de itiraz ettiğini belirten Mısırlı, "İklim değişikliğiyle mücadele önlemleri kapsamında bu kararı aldıklarını söylediler. Hava kirliliği ile mücadelede uçakların egzozundan çıkan gaza gelene kadar birçok şeyle uğraşılması lazım. Bu karar en çok İsveç'in kendi halkını etkiler. Zira, tatil amacı ile dünyanın uzak bölgelerine uçan İsveçlilere ek ekonomik yük getirecek." diye konuştu.

Tasarının hayata geçmesiyle Türkiye'ye gitmek isteyen yolcuların biletlerine de yaklaşık 30 avro zam yapmak zorunda kalacaklarını anlatan Mısırlı, "İsveç, Avrupa'nın ortasında bir ülke değil ki. Avrupa'nın kuzeyinde ve uzakta bir ülke. Bundan dolayı da dışarıyla olan irtibatını hava yolu ile sağlıyor. Kendileri için de yanlış bir karar." değerlendirmesini yaptı.

İskandinavya Havayolları da (SAS) tasarıya tepki gösterdi. SAS'tan yapılan açıklamada, tasarının çöpe atılması gerektiği bildirildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...