Tgrt Haber

İsveç NATO için geri adım atıyor: Bir daha Kur'an-ı Kerim yakamayacaklar...

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
08 Temmuz 2023 14:58 - Güncelleme : 08 Temmuz 2023 15:09
İsveç NATO için geri adım atıyor: Bir daha Kur'an-ı Kerim yakamayacaklar...

İsveç hükümeti, ülkedeki Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine son vermek için yasa değişikliği yapmayı tartışıyor. Eski Başbakan Carl Bildt, bu yasaklama çabalarını destekliyor.

İsveç​'in başkenti Stockholm​'de Kurban Bayramı'nın ilk günü bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması büyük tepkilere yol açmış ve birçok tartışmayı beraberinde getirmişti. 

Ku'ran-ı Kerim yakılma olaylarının İsveç'in güvenliğini tehlikeye attığını belirten İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer,hükümetin Kur'an-ı Kerim yakılmasını durdurmak için yasa değişikliği yapılmasını tartıştığını belirtti.

İsveç NATO için geri adım atıyor: Bir daha Kur'an-ı Kerim yakamayacaklar...

Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin yasaklanması gerektiğini savundu. Dagens Nyheter gazetesine konuşan Bildt, Strömmer'in bu konuda başlattığı incelemeyi desteklediğini belirtti.

YAKMA EYLEMLERİ ARTARAK DEVAM ETMİŞTİ

2022 Paskalya tatilinde, Rasmus Paludan​, İsveç'in Malmö, Norköpin, Jönköping ve başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine devam etmişti. Protestocular, Paludan'ın durdurulması için sokaklarda lastik yakıp polise taş atarak tepki göstermişlerdi. Bu olaylar sonucunda 104 polis ve 14 protestocu yaralandı ve 20 polis aracı yakıldı.

21 Ocak'ta Stockholm'de, Paludan Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Bu eylem sırasında Paludan'ın çevresine kimse sokulmadı.

Stockholm'de yaşayan Irak kökenli Salwan Momika, 28 Haziran'da, Kurban Bayramı'nın ilk gününde Stockholm Camisi önünde Kur'an-ı Kerim yaktı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SALDIRILARI KINAMIŞTI

Bu olaylar karşısında çeşitli tepkiler oluştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'teki saldırıları kınadı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Stockholm'deki olayları "aşağılık" olarak nitelendirerek kınadı. Ayrıca Arap Parlamentolar Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Fas ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de saldırıları kınadı. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Birliği saldırıları kınadı ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için önlem alınmasını istedi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus da olayları kınadı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...