Tgrt Haber

İsveç'teki alçak provokasyon dünya basınında: NATO üyeliği riskte 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
29 Haziran 2023 19:52 - Güncelleme : 29 Haziran 2023 19:57
İsveç'teki alçak provokasyon dünya basınında: NATO üyeliği riskte 

İsveç'teki alçak Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu, 'İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'ye göbekten bağlı' olduğu hatırlatılarak dünya basınında yer buldu. Dünya basını, bu skandal eylemin İsveç'in NATO üyeliğini tehlikeye atabileceğini vurgulayarak aktarırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarını da ön planda tuttu.

NATO​'ya girmek için Türkiye​'nin kapısını sürekli çalan İsveç​, skandal eylemlerine her geçen gün bir yenisini ekliyor. Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika​'nın Kur'an-ı Kerim​'i yakma provokasyonu sonrası gözler, 1-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO zirvesine çevrildi. 

DÜNYANIN MANŞETİNDE! 

Türkiye'den NATO vizesi bekleyen İsveç’te Salwan Momika isimli şahsın, Kurban Bayramı'nın ilk gününde polis koruması altında cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmasına İslam dünyasının yanı sıra dünyada da geniş yankı buldu. 

İngiliz Guardian gazetesi, haberinde "İsveç'in Kuran'ın yakılmasına izin vermesiyle Türkiye'nin öfkesi, NATO hedefini daha fazla geciktirme riskine giriyor" başlığını kullandı. Haberde Türkiye'nin skandal eyleme tepki gösterdiğinin altı çizildi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç açıklamasına yer verildi.

"Stockholm'ün Temmuz ayında NATO'ya katılma hedefi Ankara'nın onayına bağlı" diyen ABD merkezli Politico, söz konusu eylemin İsveç'in üyeliğini riske atabileceğini belirtti.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI ÖNE ÇIKARILDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, skandal eylemin ardından yaptığı bir konuşmada Kur'an-ı Kerim yakmanın Rusya'da suç olduğunu belirtti. İsveç'teki provokasyona sayfalarında yer veren Rus basını, Putin'in bu açıklamalarını öne çıkarttı.

Erdoğan'ın sözlerini aboneleri ile paylaşan AP ise haberinde şu ifadelere yer verdi:

"Erdoğan, İsveç'in terörle mücadele mevzuatındaki değişiklik başta olmak üzere doğru adımlar attığını ancak İsveç'te PKK/PYD/YPG destekçilerinin özgürce terörü öven gösteriler düzenlemeye, adam toplamaya ve terör örgütlerine mali kaynak sağlamaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun Türkiye için kabul edilemez olduğunu söyledi."

"TÜRKİYE TARAFINDAN ÖFKEYLE KARŞILANDI"

"İsveç'te Kurban Bayramı'nda camide Kur'an-ı Kerim'e hakaret edildi" başlığını atan Katar merkezli Al Jazeera, "Müslümanların kutsal kitabına yapılan saygısızlığa izin verme kararı, İsveç'in NATO üyelik başvurusunu engelleyen Türkiye tarafından öfkeyle karşılandı" dedi.

İngiliz Independent ise "Ankara, Stockholm'ün NATO'ya katılma çabasını ertelemeye devam ederken, protestoya izin verme kararı Türkiye ile yeni bir diplomatik tartışmayı tetikleyebilir" yorumunda bulundu.

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...