Tgrt Haber

İtalya karıştı, Başbakan karşıtları ayaklandı

06 Kasım 2016 10:45
İtalya karıştı, Başbakan karşıtları ayaklandı

İtalya'nın Floransa kentinde anayasa referandumu öncesi halk sokaklara döküldü. Başbakan Renzi karşıtı göstericilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

İtalya’da gelecek ay yapılacak Anayasa referandumu  öncesinde, Floransa kentinde protestocu grup ile polis arasında arbede çıktı. 

Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon iktidarının hazırladığı, yasama  biçiminde köklü değişiklikler öngören anayasa reformu için yapılacak referanduma  bir aydan az süre kala ülkede iç Gündem bu maddeyle ısınmaya başladı.

Başbakan Renzi’nin, Floransa Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde  başlattığı Leopolda Forumu'nun bu yıl yapılan 7’ncisi, kentin meydan ve  sokaklarında protesto edildi.

 Adını organizasyona ev sahipliği yapılan tarihi istasyondan alan  forumun ikinci günü, ülkede 4 Aralık’ta gerçekleştirilecek anayasa referandumunun  gölgesinde kaldı.

İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, gün içinde referandum ve  forum karşıtı grup ile polis arasında şehrin ana arterlerinden Cavour Caddesi ve  San Marco Meydanı yakınlarında 3 sıcak temas yaşandı. Meşale, şişe ve ses bombası  atan göstericilere polis, biber gazı ve coplu müdahaleyle karşılık verirken,  arbedede aralarında 12 güvenlik görevlisi hafif yaralandı.Göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki olaylara forumdaki  konuşmasında değinen Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, "anarşist" olarak  nitelediği göstericilere sert çıkarak, "Protesto etmek bir haktır ancak bir şehri  mahvetmek alçaklıktır. Bir mukayese yapmak tamam ama benim şehrimde ve demokratik  bir ülkede şiddet kabul edilemez." dedi.

REFERANDUMA DOĞRU

Başbakan Renzi ve hükümetin, 2 yıl önce hazırlayıp parlamentodan  geçirdiği ve son aşama olarak kabul edilen referanduma kadar getirdiği anayasa  reformu, İtalya için köklü değişiklikler ifade ediyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1946’daki referandumla cumhuriyete  geçen ve yasama biçimi çift parlamenter sisteme dayanan ülkede, söz konusu  anayasa reformu, çift parlamenter sisteme büyük ölçüde veda anlamına geliyor.

Reform, parlamentonun üst kanadını oluşturan 315 sandalyeli Cumhuriyet  Senatosu’nun sandalye sayısını 100’e düşürmeyi ve de yasama yetkisini kesmeyi  öngörüyor.

Kendi siyasi kariyeri açısından büyük önem taşıyan referandum öncesi  Renzi, "Evet" oyunun kazanmaması durumunda istifa edeceğini açıklamış ancak daha  sonra birkaç kez bu referandumu kendisiyle kişiselleştirerek hata yaptığını  söylemişti.

Ülkede otoriterleşmenin önünü açacağı teziyle referandumda "Hayır" oyu  çağrısı yapan muhalefet de seçim kampanyasını, Renzi’nin yenilgiye uğratılarak  evine gönderilmesi üzerine kurmuş durumda.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...