Tgrt Haber

Buzul eriyince İtalya ve İsviçre'nin sınırı kaydı! Bir konukevinin üçte ikisi ülke dışında kaldı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: The Guardian, Insider
27 Temmuz 2022 11:37 - Güncelleme : 27 Temmuz 2022 12:08
Buzul eriyince İtalya ve İsviçre'nin sınırı kaydı! Bir konukevinin üçte ikisi ülke dışında kaldı

Alpler'deki Teodol buzulunun erimesi İtalya ve İsviçre'nin sınırının kaymasına neden oldu. Kayak yapanların uğrak mekanı sınırda bulunan bir konukevinin ise üçte ikisi İsviçre, üçte biri ise İtalya'da kaldı. İki ülke arasında yeni sınıra ilişkin yapılan anlaşma ise gizli kalmaya devam ediyor.

İsviçre​ ve İtalya arasındaki sınır​, Alpler'deki Teodol Buzulu'nun erimesi nedeniyle kaydı. Kayak yapanların sıklıkla ziyaret ettikleri bir İtalyan konukevinin bulunduğu yer ise tartışmalı bir hal aldı. İki ülke sınırı Alp buzullarının üzerinden geçtikten sonra sınır havza hattını takip ediyor. Fakat Teodol Buzulu, 1973 ile 2010 yılları arasında kütlesinin neredeyse dörtte birini kaybetti. Bu durum drenaj ayrımını da değiştirdi ve iki komşuyu sınırlarının 100 metre uzunluğundaki kısmını yeniden çizmeye zorladı. Bunun yanı sıra, Theodul Buzulu'nun geri çekilmesi, havzanın 3 bin 480 metrelik Testa Grigia zirvesinin yakınındaki Rifugio Guide del Cervino'ya ilerlemesine de neden oldu. 

KONUKEVİNİN ÜÇTE İKİSİ İSVİÇRE'DE

Rifugio Guide del Cervino 1984 yılında inşa edildiğinde, 40 yatağı ve uzun ahşap masalarıyla beraber tamamen İtalyan topraklarındaydı. Fakat şimdi yatakların çoğu ve restoran da dahil olmak üzere kulübenin üçte ikisi teknik olarak güney İsviçre'de bulunuyor. Konaklama tesisinin menüsünün Almanya yerine İtalyanca olması ve İsviçre Frangı yerine Euro ile ödeme alması ise ziyaretçilerin kafasını karıştırıyor.

Buzul eriyince İtalya ve İsviçre'nin sınırı kaydı! Bir konukevinin üçte ikisi ülke dışında kaldı

The Guardian'ın haberine göre, işletmeyi ziyaret eden 59 yaşındaki turist Frederic, restoranda  bir dilim turta ısmarlarken, "Yani,  İsviçre'de miyiz, İtalya'da mıyız diye" sorarak, bölgedeki ziyaretçilerin şaşkınlığını vurguladı. Bununla birlikte, bu; 2018'de başlayan ve geçen yıl uzlaşmayla sonuçlanan diplomatik müzakerelere konu olduğu için sorulmaya değer bir soru ama detayları gizli kaldı. 

Buzul eriyince İtalya ve İsviçre'nin sınırı kaydı! Bir konukevinin üçte ikisi ülke dışında kaldı

TELEFERİK YAPIMI KONUYU GÜNDEME TAŞIDI

İki ülkenin sınırının değişmesi konusu, turizme dayalı bölgenin en büyük kayak merkezlerinden birinin tepesinde yer alması ve birkaç metre öteye teleferik istasyonunun inşa edilmesi nedeniyle yeniden gündeme geldi.

''KİMSE KAYBETMEDİ''

Kasım 2021'de Floransa'da bir anlaşma imzalandı, ancak sonuç İsviçre hükümeti tarafından onaylandıktan sonra açıklanacak. Kararın 2023'ten önce kamuoyuna açıklanması beklenmiyor. İsviçre'nin ulusal harita ajansı Swisstopo'nun baş sınır yetkilisi Alain Wicht AFP'ye verdiği demeçte, "Farkı bölmeye karar verdik" dedi.

Wich’in görevi, karayla çevrili İsviçre'nin Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya ve Lihtenştayn ile olan bin 935 kilometrelik sınırındaki 7 bin sınır işaretçisine bakmayı içeriyor. Her iki tarafın da bir çözüm bulmak için taviz verdiği müzakerelere katıldığını söyleyen Witch,  “İki tarafta da kazanan çıkmasa bile en azından kimse kaybetmedi”  diye konuştu.

Kaynak: The Guardian, Insider

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...