Tgrt Haber

İtalya’da 51 milyon seçmen bugün ‘erken seçim’ ile sandık başında! Kamuoyu yoklamasında öne çıkan Giorgia Meloni kimdir?

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
25 Eylül 2022 10:56 - Güncelleme : 25 Eylül 2022 11:09
İtalya’da 51 milyon seçmen bugün ‘erken seçim’ ile sandık başında! Kamuoyu yoklamasında öne çıkan Giorgia Meloni kimdir?

İtalya’da Temmuz ayında istifasını sunan Başbakan Mario Draghi'nin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella parlamentoyu fesh etti. Yaşanan siyasi kriz sonrasında İtalya erken seçim kararı aldı ve bugün sandık başına gitti. Yaklaşık 51 milyon seçmenin oy kullanacağı ülkede aşırı sağcı Giorgia Meloni ismi kamuoyu yoklamasında öne çıkıyor. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sert sözleri ile tepki çeken Meloni seçilmesi durumunda ülkenin ilk kadın başbakanı olacak.

İtalya’da yaşanan ‘siyasi kriz’ sonrasında 51 milyon seçmen bugün sandık başına gidiyor. Temmuz ayında istifasını sunan Başbakan Mario Draghi’nin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella parlamentoyu fesh ederek ülkede erken seçim kararı aldı. Yerel saatle 07.00’de başlayan oy verme işlemi 23.00’e kadar sürecek. Sandıkların kapanmasının ardından sandık çıkış anketleri yayınlanacak.

AŞIRI SAĞCI LİDER ÖNE ÇIKIYOR

Yaklaşık 15 gün önce yayınlanan kamuoyu yoklamalarında Brothers of Italy'nin (İtalya'nın Kardeşleri) aşırı sağcı lideri Giorgia Meloni​ ilk sırada yer alırken, Democratic Party (Demokratik Parti) lideri Paolo Gentiloni ikinci, Lega Nord (Kuzey Ligi) lideri Matteo Salvini üçüncü, Five Star Movement (5 Yıldız Hareketi) lideri Giuseppe Conte dördüncü, Forza Italia (İtalya İleri) lideri Silvio Berlusconi beşinci ve kendisine "Üçüncü Kutup" ismini veren Action Party (Eylem Partisi) lideri Carlo Calenda altıncı sırada yer almıştı.

İtalya’da 51 milyon seçmen bugün ‘erken seçim’ ile sandık başında! Kamuoyu yoklamasında öne çıkan Giorgia Meloni kimdir?

TÜRKİYE’YE YÖNELİK SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Meloni daha önce Türkiye karşıtı açıklamaları ile tepki toplamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2018’de İtalya’yı ziyaret ettiğinde bir kez daha sert sözlerde bulunan Meloni “Türkiye’nin Avrupa’ya girmesine HAYIR, Avrupa’nın İslamlaştırılmasına HAYIR” ifadelerini kullanmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’I HEDEF ALMIŞTI

Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri Nisan 2021’de, Türkiye ile İtalya arasındaki krizin yaşandığı günlerde “Erdoğan Türkiyesi” başlıklı bir toplantı düzenledi, Meloni de burada yaptığı konuşmada bu mesajını daha ayrıntılı olarak açıkladı. Avrupa Birliği’ni Türkiye konusunda “uyanmaya” çağıran Meloni, “İtalya’nın Kardeşleri, Türkiye’nin tarih, coğrafya ve kültür olarak bizim anladığımız Avrupa’nın bir parçası olmadığına inanıyor” dedi. Erdoğan yönetimini birçok başlıkta eleştiren Meloni, şöyle devam etti:

Bu tavırlar Türkiye’yi Avrupa’dan daha da uzaklaştırdı. Türkiye’nin AB’ye üyelik statüsünü nihai olarak iptal etmenin ve Türkiye’nin Avrupa’ya girişine kesin olarak ‘hayır’ demenin vakti geldi.”

Meloni’nin Türkiye’ye getirdiği eleştiriler arasında “Erdoğan’ın siyasi İslam’ı Avrupa’ya taşıdığı” iddiası da yer aldı.

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ HAYRANI

Yazar J.R.R. Tolkien ve eseri Yüzüklerin Efendisi’ne özel bir hayranlığı olan Meloni’nin, “Önce İtalyanlar” olarak özetlenebilecek yaklaşımını, becerebildiği ölçüde, AB’ye de yansıtması bekleniyor. Brüksel’in hedefindeki Polonya ve Macaristan ile yakın ilişkide olan Meloni’nin Alman-Fransız hattını zorlayacak bir denge arayışına girmesi kuvvetle muhtemel. Türkiye’nin mevcut politikalarına karşı olan Meloni, AB’ye üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasından yana.

MUSSOLİNİ’Yİ ÖVMÜŞTÜ

İtalya’nın Kardeşleri (FdI), kiminle konuşulduğuna bağlı olarak, aşırı sağcı, popülist, muhafazakâr ya da post-faşist olarak nitelendirilebilen bir parti. Daha 19 yaşındayken Mussolini hakkında, “İyi bir politikacıydı. Ne yaptıysa İtalya için yaptı” diyen Meloni, seçim kampanyasında, demokrasi için bir tehdit olduğunu reddederek, “İtalyan sağı faşizmi onlarca yıl önce tarihe gömdü” dedi.

GIORGIA MELONI KİMDİR?

Roma’da 15 ocak 1977’te dünyaya gözlerini açan Giorgia Meloni’nin babası Sardinya adasının Cagliari, annesi ise Sicilya adasının Messina’sından. Giorgia Meloni, 2012 yılında siyasetçi arkadaşları Ignazio La Russa ve Guido Crosetto ile birlikte aşırı sağcı, neo-faşist, milliyetçi muhafazakar çizgideki İtalya'nın Kardeşleri Partisini kurdu.  Meloni, 2014 yılında parti başkanı oldu ancak o yıl Avrupa Parlamentosu üyeliğine seçilemedi.

  • Siyasete 15 yaşından itibaren ilgi duymaya başladı, 1998 yılında, henüz 21 yaşındayken Alleanza Nazionale'nin Roma Eyaleti Meclis üyeliğine seçildi ve 2002 yılına kadar bu görevde kaldı.
  • Şubat 2001'den 2004'e kadar Alleanza Nazionale'nin gençlik hareketi olan Azione Giovani'nin ulusal yönetim komitesinin üyesi olarak görev yaptı. 
  • 2004 yılında Azione Giovani'nin başkanı seçildi.
  • Aralık 2012'de Popolo della Libertà'dan ayrılarak Guido Crosetto ve Ignazio La Russa ile birlikte 'Fratelli d'Italia Centrodestra nazionale' adlı siyasi hareketi kurdu.
  • Aralık 2017'de Trieste'de düzenlenen Fratelli d'Italia'nın ikinci ulusal kongresinde oybirliğiyle yeniden parti liderliğine seçildi. 
  • 4 Mart 2018'de Fratelli d'Italia'nın parlamenter sayısını beşe katladı. 
  • Partisi genel seçimlerde 18 senatör ve 32 meclis üyeliği elde etti. 
  • Halen Temsilciler Meclisi Anayasal İşler Komisyonu üyesi olarak faaliyet yürütüyor. 
  • 28 Eylül 2020 tarihinde, oybirliğiyle Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler Partisi (ECR Party) genel başkanı seçildi.
Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...