Tgrt Haber

İtalya'nın Lampedusa Adası'na mülteci akınında AB'den destek güvencesi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
18 Eylül 2023 10:23 - Güncelleme : 18 Eylül 2023 10:45

İtalya'nın Lampedusa Adası'na bir günde 6 binden fazla mülteci akın edince 'düzensiz göç' yeniden Avrupa Birliği'nin gündeminde ilk sıraya yerleşti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von Der Leyen, İtalya'nın Lampedusa Adası'na gitti ve İtalya'ya 10 maddelik plan sunarak, güvence verdi.

İtalya'nın Lampedusa Adası'na mülteci​ akını yaşandı. Bir günde 6 binden fazla mülteci adaya geldi ve iki günde nüfusundan fazla mülteci adada yer aldı. İtalya'da bu durum 'göçmen krizi'ni yeniden ortaya çıkarırken Avrupa Birliği​ devreye girdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von Der Leyen, İtalya'ya geldi. Başkan Leyen, İtalya'ya güvence verdi bunu da İtalyanca ''Avrupa Birliği'ne güvenebilirsiniz'' diyerek duyurdu.

Avrupa Komisyonu Başkanı, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Lampedusa'ya gitti. İkili hem limanı hem sığınmacı merkezini ziyaret etti. Ada halkı tepkiliydi. İkili taşıyan makam aracının önünü kesip protesto edenler oldu.

İTALYA'YA 10 MADDELİK PLAN

Avrupa Komisyonu Başkanı, Meloni'ye, sığınmacı akınıyla mücadelesinde İtalya'ya destek için 10 maddelik plan sundu. Plan, İtalya'ya ayak basanlar arasından iltica için uygun olmayanların Frontex tarafından tespit edilip ülkelerine geri gönderilmesi de var.

İtalya'nın Lampedusa Adası'na mülteci akınında AB'den destek güvencesi

AB'nin sınırlarından sorumlu Frontex'in, denizden ve havadan devriyelerini artırması da öngörülüyor. Frontex hem sığınmacı teknelerini hem insan kaçakçılarını yakın takibe alacak.

Von der Leyen, "düzensiz göç"ü önlemek için yasal kanallara ulaşımın artırılması sözü de verdi.

İtalya'nın Lampedusa Adası'na mülteci akınında AB'den destek güvencesi

İTALYA SIĞINMACI KABULUNU DURDURDU

Bu yıl İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaşan düzensiz göçmenlerin sayısı geçen yılın iki katına çıktı. Son günlerde görülen artış, AB üyesi ülkeler içinde tartışmalara neden oldu.

Polonya ve Macaristan gibi ülkeler İtalya'nın yükünü paylaşmaya yanaşmıyor. Bu hafta Almanya da İtalya'nın yükümlülüklerini yerine getirmediğini ileri sürerek sığınmacı kabulunu durdurdu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...