İzzetbegoviç, 'Türkiye gerçek dost'
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, "Türkiye Bosna'ya yardım ediyor, karşılığı olarak bir talebi yok. Böyle bir şeyi sadece gerçek dost yapar'' dedi.
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Boşnakları temsil eden en büyük parti Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkan Vekili Bakir İzzetbegoviç, Türkiye'nin ülkesine her anlamda yardım ettiğini ve karşılığında bir talebi olmadığını ifade ederek, ''Böyle bir şeyi sadece gerçek dost yapar'' dedi.İzzetbegoviç, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkiler, ülkesindeki siyasi ve ekonomik durum ve 12 Ekimde yapılacak genel seçimlerle ilgili AA'ya demeç verdi.
"Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkileri" değerlendiren İzzetbegoviç, ''Türkiye Bosna Hersek'in gerçek dostudur'' ifadesini kullandı. İzzetbegoviç, ''Türkiye Bosna'ya her anlamda yardım ediyor. Bunun da karşılığı olarak bir talebi yoktur. Özellikle Bosna Hersek'in aleyhine olabilecek herhangi bir talebi yoktur. Böyle bir şeyi sadece gerçek dost yapar'' diye konuştu.Ülkesindeki bazı siyasi rakipleri tarafından Türkiye ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan yakın işbirliği nedeniyle zaman zaman eleştirilmesine değinen İzzetbegoviç, ''Siyasi karşıtlarım Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'ye olan yakınlığımdan dolayı eleştirilerin arkasında kıskançlık var. Recep Tayyip Erdoğan dünyanın en başarılı, en çarpıcı ve en etkin liderlerinden biri. AK Parti ile son 10 yılda Türkiye'yi götürdüğü başarı yolu göz doldurucudur. Türkiye bu zaman zarfından ekonomik ve siyasi anlamda dünya çapında hak ettiği konuma geldi, gelişmeye de devam ediyor'' diye konuştu.
'Türkiye'nin inisiyatifi ile bölgede diyalog başladı''
Türkiye'nin inisiyatifi üzerine 24 Nisan 2010 tarihinde Bosna Hersek, Sırbistan ve Türkiye arasında ilk üçlü zirvenin yapıldığını hatırlatan İzzetbegoviç, Türkiye'nin Balkanlar'daki rolünün yapıcı ve barışçıl olduğunu vurguladı.
İzzetbegoviç, sözlerine şöyle devam etti:
''Türkiye bu girişimde bulunmadan bölgedeki diyalog zayıftı. Bosna Hersek'in Sırbistan'da büyükelçisi bile yoktu. Zirvenin ardından büyükelçi atandı, karşılıklı ziyaretler yapıldı. Türkiye'nin inisiyatifi ile bölgede diyalog başladı. Türkiye bizi Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliği konusunda destekliyor. Dışişleri Bakanı olduğu zamanda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun girişimleri ve yoğun diplomatik çabasıyla Bosna, NATO Üyelik Eylem Planı'na alındı. Ülkede görev yapan büyükelçilerin yer aldığı Barış Sağlama Konseyi'nde Türkiye İslam Birliği Teşkilatı'nı temsil ederek ülkemizdeki barış ve bütünlüğü güçlü bir şekilde destekliyor. TİKA son birkaç yılda her alanda ve büyük önem taşıyan 130'un üzerinde projeyi hayata geçirdi. Sürdürülebilir geri dönüşüm ile ekonomik kalkınma için Türkiye'den 2 kredi imkanı sağlandı. Biri 100, diğeri ise 50 milyon avro değerinde. İkinci kredi kapsamında 50 bin KM değerindeki krediler sıfır faiz imkanını da sağlar. Bu gerçek dostluktur. Türkiye ile olan iş birliğimiz yoğun, her anlamda pozitif ve çok taraflıdır.''
Türkiye'den alınan kredilerin şimdiye kadar yaklaşık 4 bin kişiye iş imkanı sağladığını anlatan İzzetbegoviç, önümüzdeki dönemde bu rakamın 7 bine ulaşacağını kaydetti.Boşnak ve Türkler'in Avrupa ve dünyadaki rolünün aynı olduğuna işaret eden İzzetbegoviç, ''Modern ve yararlı olanı değerli kabul ediyoruz, ancak kendi kimliğimiz, geleneğimiz ve dinimize herhangi bir zarar vermeden. Doğu ve Batı arasında mükemmel bir karışım bulmalıyız'' dedi.
''Yeni SDA'ya ihtiyacımız var''
Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) Genel Başkanı Süleyman Tihiç'in 25 Eylül tarihinde vefat etmesinin ardından, parti kongresinin muhtemelen gelecek yıl Mayıs ayında yapılacağını söyleyen Bakir İzzetbegoviç, Tihiç'in liderliğinde SDA'nın savaş sonraki dönemde en önemli reform ve olumlu gelişmeler yapıldığını söyledi.
Tihiç'in sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 2 yıl boyunca aktif siyasi hayatta yer alamadığını anlatan İzzetbegoviç, ''SDA'nın çok güvendiği, milletin çok güvendiği bir adam aramızdan ayrıldı. Kendisi Aliya İzzetbegoviç'in politikasının gerçek bir temsilcisiydi ve Bosna Hersek için çok önemli hizmetlerde bulundu'' diye konuştu.
Partisi SDA'nın iç reforma ihtiyaç duyduğunu dile getiren İzzetbegoviç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''SDA bu seçimlerde yeni bir şans bulacak ve bu fırsatı kaçırmamalıdır. Demek istediğim yeni bir SDA'ya ihtiyacımız var. Mayıs ayında yapılacak kongrede SDA yeni fidanlar vermeli. Partinin yapısına genç, dinamik ve hızlı hareket eden insanlar gelecek. Bazı arkadaşlarımızın görevlerini tamamlamasıyla bu gençler öne çıkacak. Yani bir ev tadilatı yapacağız. Bazı eski parçaları değiştireceğiz ve evimiz daha da güçlü olacak. Hem geleneksel bir ev olacak hem de 21. yüzyıla uygun, modern bir evimiz olacak. Yeni SDA böyle olmalı''.Bosna Hersek'te yaşayan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar'a ait kültürlerin ülkenin bir zenginliği olduğunu ifade eden İzzetbegoviç, Avrupa'nın da bir arada yaşayan farklılıkları desteklediği ve Bosna'nın bu yüzden dışarıdan bakan ve ülkeyi ziyaret eden insanlara cazip geldiğini anlattı.
Ülkesinin su, ağaç ve madenler gibi doğal zengiliklerin yanı sıra genç, dinamik ve iyi bir şekilde eğitilmiş nüfusa da sahip olduğunu anımsatan İzzetbegoviç, genç insanlara her anlamda fırsat tanımak gerektiğini ve başarı yolunda ülkeye gençlerin dinamizmi önderlik etmesi gerektiğini kaydetti.
12 Ekimde yapılacak genel seçimler
Bosna Hersek'te 12 Ekimde yapılacak genel seçimlerde SDA'nın galip olacağına inandığını ifade eden İzzetbegoviç, seçimlerden senre devlet kurumlarını güçlendirmeye, ekonomik kalkınma bağlamındaki yabancı yatırımlara engel olan prosedürlerin kolaylaştırılması, ülkedeki bazı siyasilerin ayrılıkçı söylemlerine karşın güçlü bir devlet yapısının oluşturulması, bölgedeki ülkelerle iş birliği, AB ve NATO üyeliği yolunda yapılması gereken Anayasa reformlarına öncellik vereceklerini anlattı.
İzzetbegoviç, ''Ekonomik kalkınmaya en büyük önem vereceğiz. Yatırımcıları nasıl getireceğiz? Siyasilerin arasındaki gerekli kavgayı durduracağız. Bence hem Boşnak, hem Sırp hem de Hırvat liderler buna hazırdır. Bunu uygulayacağız'' dedi.
Seçim öncesi yapılan anketlerin kendisinin yeniden seçileceği göstermesine de değinen İzzetbegoviç, ''Beklenen de buydu. Halk yine demokratik reformların yanlısı ve vatansever olanların yanında duracak'' dedi.Boşnakları kendisinin, Hırvatları eskiden Sosyal Demokrat Partisi (SDP) üyesi olan günümüzde ise Demokratik Cephe (DF) adlı yeni parti kuran Jelyko Komşiç ve Sırpları ayrılıkçı ifadelerle bilinen Milorad Dodik'in başkalnlığındaki Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkan Yardımcısı Neboyşa Radmanoviç'in temsil ettiği Üçlü Devlet Başkanlığı Kosneyi'nin son 4 yılda ülkede yapısal bir rol oynadığını hatırlatan İzzetbegoviç'in bu zaman çerçevesinde 2 bin kararın oy birliği ile alındığı söyledi.
İzzetbegoviç, son 4 yılda atılan en önemli adımlardan birisinin de 23 Nisan 2013 tarihinde kendisi ile Neboyşa Radmanoviç'in Sırbistan'a düzenlediği ziyaretin olduğunu söyleyerek, ayrılıkçı ifadelerin kullanılması ve Balkanlar'da ''iki Sırp devlet kurulması'' gibi söylem ve girişimlerin önlenmesi bağlamında, Belgrad'a düzenlenen ziyareti tarihi bir adım olarak nitelendirdi.