İzzetbegoviç, 'Yeni bölünmeler olmayacak'
İzzetbegoviç, bağımsızlığının 22. yıl dönümünü kutlayan Bosna Hersek'te yeni entiteler ve yeni bölünmeler olmayacağını söyledi.
Yugoslavya'dan 1 Mart 1992'de düzenlenen referandumla ayrılan Bosna Hersek, bağımsızlığının 22. yıl dönümünü kutluyor. Bağımsızlık günü etkinlikleri kapsamında Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç, Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ve Saraybosna'nın farklı belediyelerinden gelen temsilciler, ilk olarak 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan ve "Sönmeyen Ateş" olarak adlandırılan anıtın önünde düzenlenen törene katıldı. Buradaki törenin ardından heyet, Kovaçi Şehitler Mezarlığı'na geçerek, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti, saygı duruşunda bulundu ve mezara çelenk bıraktı. Kovaçi'deki tören sırasında konuşma yapan Bakir İzzetbegoviç, vatandaşların bağımsızlık gününü kutladı.
İzzetbegoviç, "Bugün bir dönüm noktasıdır. Bulunduğumuz durumunun farkına varmamız ve yolumuzu çizmemiz lazım. Bosna Hersek'i vermeyeceğiz. Bosna Hersek'in bölünmesi, yeni entiteler ve yeni bölünmeler asla olmayacak. Bosna Hersek'in egemenliği ve bütünlüğünü, sembolleri ve kurumlarını korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu. Dünyada tarihin hatırlamayacağı halklar olduğunu belirten İzzetbegoviç, "Bizim halkımız sayı olarak küçük ancak verdiği kararlarla ve tarih boyunca taşıdığı yüküyle büyük bir halktır" dedi. Son günlerde ülkede yaşanan protestolara da değinen İzzetbegoviç, ülkede adaletsizliğin, yolsuzluğun mevcut olduğunu, tüm parti ve siyasetçilerin bu durumun yaşanmasında suçu bulunduğunu ancak bu suçun herkeste eşit olmadığını ifade etti. İzzetbegoviç, vatandaşların memnuniyetsizliklerini ortaya koymakta haklı olduğunu ancak protesto sırasında bazı kişiler tarafından kurum binalarının yakılmasının amacının, "savaş sırasında Bosna Hersek ordusu tarafından başarıyla savunulan topraklardaki hükümeti yok etmek" olduğunu söyledi. Bağımsızlık günü kapsamında liderler, son olarak şehir merkezinde bulunan ve 1992-1995 yıllarında kuşatma altındaki Saraybosna'da öldürülen çocuklar anısına dikilen anıta çelenk koydu. Bu arada, önceki senelerde olduğu gibi Saraybosna'daki törenlere katılmayan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç, ülkenin diğer entitesi olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük kenti Banya Luka'da yaptığı açıklamada, 1 Mart'ın asla Bosna Hersek'in bayramı olmayacağını söyledi.
Eski Yugoslavya'nın parçalanmasıyla Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından Bosna Hersek de 1 Mart 1992 tarihinde düzenlenen referandumla bağımsızlığına kavuşmuştu. Bosna Hersek'in bağımsızlığında tarihi öneme sahip olan bugün, devleti oluşturan Bosna Hersek Federasyonu'nda resmi bayram olarak kutlanırken, diğer entite Bosna Sırp Cumhuriyeti resmi bayram olarak kabul etmiyor.