Tgrt Haber

Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe’ye suikast! Göğsünden vuruldu, hayatını kaybetti

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Reuters
08 Temmuz 2022 06:39 - Güncelleme : 08 Temmuz 2022 12:17

Japonya’nın eski başbakanlarından Shinzo Abe, Nara kentinde yaptığı konuşma sırasında silahlı saldırıya uğradı. Göğsünden vurulan Abe’nin hastaneye kaldırıldığı ve durumunun kritik olduğu öğrenildi. Japonya Devlet Televizyonu NHK, Abe'nin yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

Japonya​'nın eski başbakanı Shinzo Abe​, Japonya'nın batısındaki Nara​ kentinde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Göğsünden vurularak yaralanan eski başbakan, kanlar içinde yere yığıldı

Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe’ye suikast! Göğsünden vuruldu, hayatını kaybetti

1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığı bilgisi elde edilirken Abe hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Japon gazetesi Kyodo News’te yer alan haberde, eski başbakanın bilincinin yerinde olmadığını ve kalp krizi geçirdiği iletildi.

Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe’ye suikast! Göğsünden vuruldu, hayatını kaybetti

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen ve eski bir Deniz Öz Savunma Kuvvetleri üyesi olduğu öne sürülen 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya, olay yerinden uzaklaşamadan yakalanırken kullandığı el yapımı iki namlulu silah da ele geçirildi. 

Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe’ye suikast! Göğsünden vuruldu, hayatını kaybetti

ABE HAYATINI KAYBETTİ

Japonya Devlet Televizyonu NHK, saldırının ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe'nin öldüğünü duyurdu.

TÜRKİYE'DEN KINAMA MESAJI

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Japonya eski başbakanı Abe Shinzo’ya yapılan silahlı saldırı​ kınandı. Türk Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunan Abe Shinzo’ya geçmiş olsun dilekleri iletilen mesajda şu ifadeler yer verildi;

"Japonya eski Başbakanı Abe Shinzo’ya yönelik bugün gerçekleştirilen menfur silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk-Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunmuş olan Abe Shinzo’ya acil şifalar diliyor, ailesi ile dost Japon halkı ve Hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

TÜRKİYE'Yİ 9 YIL ÖNCE ZİYARET ETMİŞTİ

Japonya eski Başbakanı Abe Marmaray açılışı için İstanbul’u 9 yıl önce ziyaret etmiş, yine 2020 yılında hizmete giren Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin açılışına pandemi nedeniyle video konferansla katılmıştı. Abe, hastanenin açılışında sağlığı simgeleyen çam ağacı ve Japonya’nın sembolü sakura’nın sonsuza dek sağlık getirmesini dilemişti

SHİNZO ABE KİMDİR?

Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında göreve gelen en genç başbakanı ve savaştan sonra doğmuş ilk Japon başbakandır. Parlamenter Kan Abe'nın torunu ve eski dışişleri bakanı Shintaro Abe'nin oğlu.

Abe, Nagata'da doğdu ve Seikei Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okuyup 1977 yılında mezun oldu. Daha sonra ABD'ye Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okumak üzere taşındı. Nisan 1979'da Abe, Kobe Steel'da çalışmaya başladı. 1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalıştı: yetkili asistan, Dışişleri Bakanı, LDP'nin Genel Konseyi'nin oturum başkanının özel sekreteri ve LDP Genel Sekreterliği'nde sekreter oldu.

Abe siyasi bir ailede doğdu. Büyükbabası Kan Abe ve babası Şintaro Abe da siyasetçiydi. Annesi Yoko Kişi ise eski başbakanlardan Nobusuke Kişi'nin kızıydı.

9 Eylül 2007'de, Afganistan'da görev yapan Japon Deniz Kuvvetleri personelini geri çekme planını askıya aldı. 12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunlarını ileri sürerek istifa etti.

Shinzo Abe , 478 oyun 328'ini alarak ikinci kez  Başbakanı oldu. Tekrar Başbakan seçilen Abe, bu göreve ikinci kez gelerek son 6,5 yılda seçilen 7. başbakan olmuştur. 26 Aralık 2012'de göreve başlamıştır.

28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisinin Genel Başkanlığından istifa edeceğini duyurdu ve 16 Eylül 2020'de görevi devretti.

Kaynak: Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...