Tgrt Haber

Son dakika: Silahlı saldırıya uğrayan Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: AA-İHA
08 Temmuz 2022 11:51 - Güncelleme : 08 Temmuz 2022 16:42

Son dakika haberi: Japonya’nın eski başbakanlarından Shinzo Abe, Nara kentinde yaptığı konuşma sırasında silahlı saldırıya uğradı. Göğsünden vurulan Abe apar topar hastaneye kaldırıldı. Durumunun kritik olduğu söylenen Shinzo Abe yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Suikastı gerçekleştiren saldırganın 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya olduğu belirlenirken ekipler tarafından gözaltına alındı.

67 yaşındaki eski Japonya​ Başbakanı Shinzo Abe, ülkesindeki Nara​ kentinde yaptığı konuşma sırasında suikaste uğradı. Silahla ağır yaralanan ve apar topar hastaneye kaldırılan Japonya'nın en uzun süre başbakanlık yapan ismi olan Abe, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.Japonya Devlet Televizyonu, Abe'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.  

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen ve eski bir Deniz Öz Savunma Kuvvetleri üyesi olduğu öne sürülen 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya, olay yerinden uzaklaşamadan yakalanırken kullandığı el yapımı iki namlulu silah da ele geçirildi. 

ZANLININ İLK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

NHK haberine göre, gözaltına alınan zanlı, Japonya'nın eski başbakanından memnun olmadığını ve onu öldürmeye çalıştığını söyledi.

Son dakika: Silahlı saldırıya uğrayan Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti

JAPONYA BAŞBAKANI: SİLAHLI EYLEMLER DEMOKRASİDE KABUL EDİLEMEZ

Japonya Eski Başbakanı Shinzo Abe'nin seçim konuşması yaptığı Nara şehrinde silahlı saldırıya uğramasının ardından Japonya Başbakanı Fumio Kishida'dan konuya dair ilk açıklama geldi. Rutin seçim programını iptal ederek Tokyo'daki başbakanlık ofisine gelen Kishida, Pazar günü yapılacak seçime atıfla "Demokrasinin temeli olan seçim döneminde yapılan bu alçakça eylemi en güçlü şekilde kınıyorum. Barbarca silahlı eylemler demokrasilerde kabul edilemez" dedi.

Son dakika: Silahlı saldırıya uğrayan Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti

TÜRKİYE İLE İYİ BİR İLİŞKİ SÜRDÜRMÜŞTÜ

Abe, başbakanlığı döneminde Türkiye ile iyi bir ilişki sürdüren Abe, Marmaray açılışı, Japon Bahçesi açılışı, G-20 gibi etkinlikler için defalarca Türkiye'ye gelmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA 

Japonya’nın eski başbakanı Abe’ye düzenlenen suikast​ girişimi sonrasında Ankara’dan bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı, “Japonya eski Başbakanı Abe Shinzo'ya yönelik bugün gerçekleştirilen menfur silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk-Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunmuş olan Abe Shinzo'ya acil şifalar diliyor, ailesi ile dost Japon halkı ve Hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” açıklamasını yaptı.

Son dakika: Silahlı saldırıya uğrayan Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti

SHİNZO ABE KİMDİR?

Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında göreve gelen en genç başbakanı ve savaştan sonra doğmuş ilk Japon başbakandır. Parlamenter Kan Abe'nın torunu ve eski dışişleri bakanı Shintaro Abe'nin oğlu.

Abe, Nagata'da doğdu ve Seikei Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okuyup 1977 yılında mezun oldu. Daha sonra ABD'ye Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okumak üzere taşındı. Nisan 1979'da Abe, Kobe Steel'da çalışmaya başladı. 1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalıştı: yetkili asistan, Dışişleri Bakanı, LDP'nin Genel Konseyi'nin oturum başkanının özel sekreteri ve LDP Genel Sekreterliği'nde sekreter oldu.

Abe siyasi bir ailede doğdu. Büyükbabası Kan Abe ve babası Şintaro Abe da siyasetçiydi. Annesi Yoko Kişi ise eski başbakanlardan Nobusuke Kişi'nin kızıydı.

9 Eylül 2007'de, Afganistan'da görev yapan Japon Deniz Kuvvetleri personelini geri çekme planını askıya aldı. 12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunlarını ileri sürerek istifa etti.

Shinzo Abe , 478 oyun 328'ini alarak ikinci kez  Başbakanı oldu. Tekrar Başbakan seçilen Abe, bu göreve ikinci kez gelerek son 6,5 yılda seçilen 7. başbakan olmuştur. 26 Aralık 2012'de göreve başlamıştır.

28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisinin Genel Başkanlığından istifa edeceğini duyurdu ve 16 Eylül 2020'de görevi devretti.

Kaynak: AA-İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...