Tgrt Haber

Japonya'daki depremlerin ardından can kaybı artarken Güney Kore ile kriz çıktı!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
03 Ocak 2024 09:12 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 09:18

Japonya'nın İşikawa eyaletinde ve Noto Yarımadası'nda meydana gelen depremlerde can kaybı 64'e yükselirken Güney Kore ile ada krizi de patlak verdi. 

Japonya​'da 1 ve 2 Ocak'ta meydana gelen 5 ila 7 arasında değişen depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ediyor. Depremler sonrası kara yollarında çökme, bölge genelinde bazı yapıların hasar gördüğü, su ve elektrik tedarikinde aksaklıklar yaşanırken bazı yerlere ise ulaşım kapandı. Depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 64'e yükseldi. Bölgedeki yerel belediyeler halen enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşların olduğunu duyurdu. 

Japonya'daki depremlerin ardından can kaybı artarken Güney Kore ile kriz çıktı!

GÜNEY KORE​ İLE 'DOKDO' KRİZİ

Noto Yarımadası'na yönelik verilen aralıklı yağmur yağışı tahminleri sonrası, bölgede olası toprak kaymalarına karşı uyarılar verildi. Japonya Meteoroloji Ajansının (JMA) ülkeyi vuran depremlerin ardından yayımladığı tsunami uyarısında ise Güney Kore'nin en doğusunda bulunan Dokdo adacılarını dahil etmesi krize neden oldu. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Tokyo yönetimini protesto etti.

Japonya'daki depremlerin ardından can kaybı artarken Güney Kore ile kriz çıktı!

Yonhap'ın haberine göre, Bakanlık Sözcüsü Lim Soo-suk, basın brifinginde, JMA'nın internet sitesindeki tsunami uyarılarını gösteren haritada, Güney Kore'nin en doğusundaki Dokdo adacıklarına da yer verilmesi konusunda açıklama yaptı. Lim, tsunamide şu ana kadar Güney Kore'de herhangi bir kayıp yaşanmadığını belirterek, "Hükümetimiz, diplomatik kanaldan Japonya'yı güçlü biçimde protesto etti ve düzeltici önlemler talep etti." dedi.

''DOKDO KORE TOPRAKLARININ AYRILMAZ PARÇASIDIR''

Ülkesinin, Japonya'nın "mantıksız iddialarına" sert bir şekilde cevap vermeye devam edeceğini aktaran Lim, "Dokdo, tarihsel, coğrafi ve uluslararası hukuk çerçevesinde Kore topraklarının ayrılmaz parçasıdır." ifadesini kullandı.

Japonya'daki depremlerin ardından can kaybı artarken Güney Kore ile kriz çıktı!

Dokdo adacıkları, Güney Kore ile Japonya arasındaki ilişkilerde uzun süredir devam eden tartışma konularından biri. Güney Kore, adacıklar üzerinde küçük bir polis müfrezesi bulunduruyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...