Tgrt Haber

Jens Stoltenberg'in ardından NATO'nun yeni genel sekreteri Mark Rutte belli oldu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
26 Haziran 2024 11:29 - Güncelleme : 26 Haziran 2024 13:09
Jens Stoltenberg'in ardından NATO'nun yeni genel sekreteri Mark Rutte belli oldu

Jens Stoltenberg'in yerine Hollanda Başbakanı Mark Rutte gelecek. Yeni genel sekreter, NATO müttefikleri tarafından belirlendi. Hollanda Başbakanı Rutte, görevi 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den devralacak.

NATO müttefikleri, yeni genel sekreteri seçti. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Jens Stoltenberg'in ardından genel sekreter olarak görev alacak. 

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in geçtiğimiz hafta yarışı bıraktığını söylemesiyle belli olmuştu, bugün ise resmileşti. Hollanda Başbakanı Rutte, görevi 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den devralacak.

STOLTENBERG'DEN İLK AÇIKLAMA

NATO'nun eski lideri Stoltenberg, halefi Rutte'yı̇ "gerçek Transatlantı̇kçı̇, güçlü lı̇der ve uzlaşı kurucu" sözleriyle övdü.

Jens Stoltenberg'in ardından NATO'nun yeni gelen sekreteri Mark Rutte belli oldu - 1. Resim

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN RUTTE'YE TEBRİK

Dışişleri Bakanlığı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresinin dolmasından sonra NATO Genel Sekreteri ilan edilen Hollanda Başbakanı Mark Rutte için tebrik mesajı yayımladı. Bakanlık tarafından yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

''Tüm müttefiklerin muvafakatıyla yeni NATO Genel Sekreteri olarak ilan edilen Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi tebrik ediyoruz. Bu vesileyle göreve geldiği 2014 yılından bu yana sergilediği başarılı liderlik için Genel Sekreter Stoltenberg’e şükranlarımızı sunuyoruz.''

IOHANNIS ÇEKİLDİ, RUTTE GELDİ

Mark Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023'te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.

Stoltenberg'in görevinin bir dönem daha uzatılmayacağının kesinleşmesinin ardından Rutte, NATO Genel Sekreterliği adaylığını açıklamıştı.

Kısa sürede birçok ülkenin desteğini kazanan Rutte, son olarak 18 Haziran'da Macaristan'ın onayını almıştı. 

20 Haziran'da diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in çekildiğini açıklaması üzerine Rutte, tek aday kalmıştı.

Jens Stoltenberg'in ardından NATO'nun yeni gelen sekreteri Mark Rutte belli oldu - 2. Resim

TRUMP'A FISILDAYAN ADAM OLARAK TANINIYOR

Rutte'nin 9-11 Temmuz'da yapılan NATO Liderler Zirvesi'nde yeni genel sekreter olarak tanıtılacak.

Liderlerle kurduğu iyi ilişkilerle bilinen Rutte, "Trump'a fısıldayan adam", "Teflon Mark" ve "Bay Hayır" olarak tanınıyor.

Rutte, siyasi kariyerinde sıklıkla Ukrayna’yı destekleyen açıklamalarıyla gündeme geldi.

26 NİSAN'DA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye de NATO Genel Sekreterliği için Rutte'yi desteklediğini ittifak üyelerine bildirmişti.

Rutte, 26 Nisan'da Erdoğan'la  bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Türkiye'nin NATO'da çok önemli bir müttefik olduğunu ve en büyük ikinci askeri gücü temsil ettiğini ifade etmişti.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...