Tgrt Haber

Gizli belgelerde ortaya çıktı: Kennedy suikastında Rusya izleri, CIA’e bilgi verilmemiş

17 Aralık 2021 11:37
Gizli belgelerde ortaya çıktı: Kennedy suikastında Rusya izleri, CIA’e bilgi verilmemiş

ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy’nin suikastına ilişkin gizli belgeler açıklandı. Suikastçi Lee Harvey Oswald’ın bir KGB ajanıyla Kennedy’yi öldürmeden sadece iki ay önce görüştüğü ortaya çıktı.

Biden yönetimi, ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy’nin suikastına ilişkin 1500 gizli belgeyi yayınladı. Başkan Kennedy’yi öldürmeden sadece iki ay önce suikastçı Lee Harvey Oswald’ın, bir KGB ajanıyla görüştüğü açıklanan belgelerde ortaya çıkan en ilginç bilgi oldu.

SUİKAST İHBARI CIA’E İLETİLMEMİŞ

Kimliği belirsiz bir ihbarcının Avustralya’daki ABD büyükelçiliği yetkililerini suikasttan bir yıl önce Kennedy’nin 100.000 $ ödül için Sovyetler Birliği tarafından öldürüleceği konusunda uyardığı ancak bilginin CIA’e ulaşmadığı da 1.500 belgeden oluşan CIA notlarında, ortaya çıktı.

Kennedy’nin ölümüne dair yeni ayrıntılar açıklanan kayıtlarda geçiyor ancak davadaki onlarca yıllık spekülasyonları çözmek için bu kayıtların yetersiz olduğu belirtiliyor.

JFK Dallas’ta vurulmadan önce Oswald ve bir Sovyet ajanı arasındaki bir toplantı ve takip telefon görüşmesi de dosyalardaki ifşaatlar arasında yer alıyor.

Belgede “Mexico City’de ele geçirilen bir telefon görüşmesine göre Lee Oswald 23 Eylül’de oradaki Sovyet Büyükelçiliğindeydi ve Konsolos Valeriy Vladimirovich ile görüştü” bilgileri yer alıyor.

CIA Şefi Tennent Bagley’in kayıt altına aldığı bir belgede ise 1 Ekim’de Oswald’ın Sovyet Büyükelçiliğini aradığı telefonu açan görevliye bozuk bir Rusçayla ‘Washington’a gönderilen telgrafla ilgili herhangi bir şey olup olmadığını’ sorduğu bilgisi yer alıyor.

Gizli belgelerde ortaya çıktı: Kennedy suikastında Rusya izleri, CIA’e bilgi verilmemişSuikasttan birkaç dakika önce Başkan John F. Kennedy ve First Lady Jacqueline Kennedy, Dallas’ta üstü açık bir arabada.

SUİKASTÇI İLE KGB AJANININ GÖRÜŞMESİ

Kennedy’i öldüren suikastçı Oswald ile KGB memuru Valery Kostikov’un arasında geçen bir görüşmenin dökümü de belgeler arasında yer aldı. İkilinin konuşma dökümü ise şöyle

  • Oswald: Merhaba, ben Lee Oswald. Geçen Cumartesi sizin evinizdeydim ve bir konsolosla konuştum ve Washington’a bir telgraf göndereceklerini söylediler, bu yüzden yeni bir şey olup olmadığını öğrenmek istedim. Ama o konsolosun adını hatırlamıyorum.
  • KGB memuru Valery Kostikov: Bir dakika, öğreneceğim. Henüz bir şey almadıklarını söylüyorlar.
  • Oswald: Bir şey yaptılar mı?
  • Kostikov: Evet, bir talep gönderildiğini söylüyorlar, ancak henüz hiçbir şey alınmadı.

GİZLİ BELGELERİN DEVAMI VAR

Yeni yayınlanan belgeler, 1997’de sona eren Kennedy suikastının beş yıllık bir incelemesi sürecinde toplandı. Binlerce belge mühürlenerek gizli tutuldu. Gizli belgelerin ekim ayına kadar yayınlanacağı sözünü veren başkan Joe Biden, Covid-19 salgını nedeniyle belgelerin yayınlanmasını erteledi. Biden yönetiminin elinde hâlen çok sayıda bilgi olduğu belirtilen Kennedy suikastı, spekülasyon ve komplo teorilerinin konusu olarak gizemini korumaya devam ediyor.

Gizli belgelerde ortaya çıktı: Kennedy suikastında Rusya izleri, CIA’e bilgi verilmemişTutuklanmasından sadece iki gün sonra bir bar sahibi olan Jack Ruby tarafından vurularak öldürülen Lee Harvey Oswald, suikastla ilgili cevapsız kalan soruların çoğunu mezara götürdü.

BIDEN’DAN KENNEDY’NİN KIZINA GÖREV

1963 yılında suikast sonucu ölen 35. ABD Başkanı John F. Kennedy’nin kızı Caroline Kennedy, ABD Başkanı Joe Biden tarafından Avustralya Büyükelçiliği için aday gösterildi. Kennedy, senatodan onay alırsa Canberra’da göreve başlayacak. Eski ABD Başkanı Barack Obama da 2013’te ABD’nin Tokyo Büyükelçiliği için 4 yıl boyunca görevlendirmişti. Biden yönetiminin Kennedy suikastıyla ilgili yaklaşık 1.500 yeni belge yayımladığı gün Caroline Kennedy’nin adaylık duyurusunun yapılması da dikkatlerden kaçmadı.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...