ABD'nin Türkiye için F-35 kararından sonra uzmanlar bu kez F110 satışlarında başka bir plandan şüpheleniyor. Yerli 5. Nesil savaş uçağı KAAN'ın uçması ve yerli motorlar ile güçlendirilecek olması ABD'nin olası motor planını bozacağını öngörülüyor.
Türkiye’nin 5. Nesil yerli savas uçagi KAAN’in uçmasi ve ilk askerî turbofan motoru TF6000’ün basariyla çalistirilmasi dünyada yanki uyandirdi. Test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 gücünü TF6000’den alacak. Eurasiantimes'ta yer alan bir analizde Türkiye’nin ABD karsisindaki F-35 ile S-400 tutumuna ve yerli motora genis yer ayrildi.
Haberde Türkiye’nin S-400’leri elinde tutacaginin, ABD'den F-35 hayalet savas uçagini almak için platformdan vazgeçme teklifini kabul etmeyeceginin alti çizildi. Türkiye’nin raporlarinda KAAN’in hizla büyüdügü ve alternatif olusturdugu öne çikiyor.
Ayrica haberde F-35’ler için tazminattan bahsedildi ve 1,4 milyar dolarlik avans ödemesi hatirlatildi. S-400’ün F-35'i tespit edebilecek ve gizlilik özelliklerini tehlikeye atabilecek kapasitede oldugu ifade edildi.
Türkiye ayrica F-35 için orta gövde ve kokpit ekrani dahil olmak üzere yaklasik 900 parça üretiyordu. Disisleri Bakani Hakan Fidan, Türk gazetecilere Washington ve Ankara'nin “Türkiye'nin tazminat talebini çözmek için görüsmelerde bulundugunu” söyledi. Fidan, bu açiklamayi ABD Disisleri Bakani Anthony Blinken'in ülkeye ziyareti sonrasinda yapti. Ankara'nin birbiriyle uyumlu bir dizi teknik, taktik, endüstriyel ve jeopolitik nedenden ötürü Rus sisteminden vazgeçmesinin pek mümkün olmadigi sonucuna varildi.
Reuters, Fidan'in, ABD'nin jetlere iliskin ödeme ve üretici olarak yaptigi is nedeniyle Türkiye'ye "borçlu" oldugunu söyledigini bildirdi. Ankara'nin konuyu tartismaya açik oldugunu ancak Washington'un "açik fikirli" olmasi gerektigini söyledi. Bu, Türkiye'nin ABD'nin S-400'leri rafa kaldirip F-35 programina geri alinmasi sartini kabul etmedigini gösteriyor.
Ancak 1,4 milyar dolari ödedigi ve jet için parça ürettigi için, hayalet savas uçaklarini yasal olarak almasi gerekiyor. Aksi halde standart is uygulamalari geregi söz konusu ürün teslim edilmediginden parasinin geri verilmesi gerekiyor. Benzer sekilde, havacilik ve uzay sirketleri de kritik bilesenlerin üretimi için ödeme almali.
Ankara, ulusal prestij olarak hizli bir sekilde KAAN hayalet savas uçagini gelistirmeye çalisiyor. Üstelik projenin, özellikle "pahali" Amerikan F-35'ini karsilayamayan "Küresel Güney" ülkeleri için önemli ihracat umutlari da var.
Eurasiantimes’in analizinde KAAN savas uçaginin önemli bir teknik unsuru, ABD yapimi General Electric F110 turbofan motorla uçmasi detayi yer aldi. Washington'un F110'larin satisini engellemesine yol açabilecegini öngören Türkiye, kendi TF6000 ve TF10000 jet motorlarini gelistiriyor. TF6000 “milli turbofanin”, KAAN'a yardimci güç ünitesi, Kizilelma kanat adami ve Anka-3 SIHA'larin ise ana motoru olmasi bekleniyor.
Analizde yerli motorlardan bahsedilerek su ifadeler yer aldi:
TF10000, çift motorlu bir avci uçagi olan KAAN için özel olarak gelistiriliyor. TF10000, TF6000'in gelismis bir versiyonudur ve 2.721 kg (6.000 lb) itme kuvveti gelistirir.