Tgrt Haber

KAAN'ın rakibinden 'gizli' operasyon: 2013'te iki ülke arasındaki olaydan detaylar ortaya çıktı

Editör: Murat Makas / Kaynak: tgrthaber.com, eurasiantimes
14 May 2024 11:51 - Güncelleme : 14 May 2024 11:52

Yerli 5. Nesil savaş uçağımız KAAN ile sık sık kıyaslanan ABD'nin en önemli savaş uçağı F-22'nin 2013 yılında yaptığı bir operasyonun ayrıntıları gün yüzüne çıktı.

Gizlilik özellikleriyle öne çıkan ve Türkiye’nin 5. Nesil savaş uçağı KAAN ile sık sık karşılaştırılan F-22 Raptor’un 2013 yılındaki operasyonunun ayrıntıları ortaya çıktı.

İRAN​'IN SAVAŞ UÇAĞIYLA KARŞI KARŞIYA GELDİ

ABD’nin hiçbir ülkeye satmadığı 5. Nesil savaş uçağı 2013 yılında İran sınırına birkaç kilometre yakınlıkta bir keşif görevi icra etti. Keşif görevinde bir MQ-1 drone'a eşlik eden F-22, İran’ın F-4 Phantom savaş uçağıyla karşı karşıya geldi.

KAAN'ın rakibinden 'gizli' operasyon: 2013'te iki ülke arasındaki olaydan detaylar ortaya çıktı - 1. Resim

İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan iki Sukhoi Su-25 saldırı uçağının, İran'ın yaklaşık 26 mil açığında uluslararası hava sahasında rutin gözetleme uçuşu yapan bir Amerikan MQ-1'i düşürmeye çalışmasının ardından, dronlara eşlik eden savaş jetleri standart bir operasyona imza atmak için havalanmıştı.

Su-25'in aksine F-4, MQ-1'i devirme kapasitesine sahipti. Ancak İran F-4'leri bir sürprizle karşı karşıya kalmıştı. F-22 o zamana kadar resmi olarak savaşa çıkmamıştı. Yüksek hızlı-gizli F-22, İran F-4'lerine fark edilmeden yaklaştı.

KAAN'ın rakibinden 'gizli' operasyon: 2013'te iki ülke arasındaki olaydan detaylar ortaya çıktı - 2. Resim

F-4'ÜN F-22'YE KARŞI ŞANSI YOK

2013 yılında Pentagon basın sözcüsü George Little, İran Hava Kuvvetlerine ait bir F-4 Phantom savaş uçağının, uluslararası hava sahasında uçan bir MQ-1 Predator insansız hava aracını düşürmeye çalıştığını söylemişti. F-4'ler Predator'dan 26 mil uzaktan geldi ancak iki ABD uçağının uyarı mesajı yayınlamasının ardından takipten vazgeçmişti. O dönemde güvenlik nedeniyle ayrıntılar gizli tutulmuştu. Daha sonra eski ABD Hava Kuvvetleri​ Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Welsh gazetecilere, savaş uçağının (F-22) saldırıya uğrayan drone için "HVAAE (Yüksek Değerli Hava Varlık Eskortu)" sağladığını söyledi.

KAAN'ın rakibinden 'gizli' operasyon: 2013'te iki ülke arasındaki olaydan detaylar ortaya çıktı - 3. Resim

17 Eylül 2013'te general, yalnızca koruma yapan savaşçıların F-22 hayalet savaşçıları olduğunu doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda şunu da söyledi: 

"Raptor pilotu, silah yüklerini kontrol etmek için uçaklarının F-4'lerin altından uçtu. Aviationist dergisindeki bir makaleye göre, onun orada olduğunu bilerek sol kanatlarına yanaşıp onları uyardı.''

F-22, 2014 yılında İslam Devleti'ne karşı ilk savaşını yaptı. İran jetleriyle burun buruna gelince gizlilik, hız ve yoğun manevra kombinasyonunun, konu hava üstünlüğü olduğunda F-22'ye benzersiz bir avantaj sağladığını gösterdi.

F-22, ABD Hava Kuvvetlerinin önde gelen hava üstünlüğü savaşçısı olarak F-15'in yerini alacak şekilde tasarlandı. Gelişmiş sensörlerle Raptor, tehditleri uzaktan tespit edebiliyor, süper seyir yeteneğiyle düşmana sinsice yaklaşıyor.

KAAN'ın rakibinden 'gizli' operasyon: 2013'te iki ülke arasındaki olaydan detaylar ortaya çıktı - 4. Resim

Dünya basınında da KAAN’ın rakibi olarak öne çıkan F-22 sosyal medyadaki uçuş görüntüleriyle son zamanlarda gündeme gelmişti.

Kaynak: tgrthaber.com, eurasiantimes

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...