Tgrt Haber

Suriye'ye kara harekatı öncesinde ABD'den dikkat çeken karar! Yetkililer yalanlamadı

30 Kasım 2022 12:06 - Güncelleme : 30 Kasım 2022 12:28
Suriye'ye kara harekatı öncesinde ABD'den dikkat çeken karar! Yetkililer yalanlamadı

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeybatısına düzenlediği hava harekatının ardından kara harekatı da planlaması ABD'yi harekete geçirdi. ABD, Suriye'nin kuzeyinden diplomatlarını ve tüm sivil personelini çekerek Irak'ın başkenti Erbil'e sevk etti. ABD'li yetkililer ise bu iddiayı yalanlamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'ın Suriye​'ye yönelik kara harekatı​ mesajı vermesinin ardından ABD​ harekete geçti. Bölgedeki haberleri derleyen Al Monitor'un iddiasına göre, İstanbul Taksim'deki hain saldırının ardından başlatılan hava harekatıyla beraber ABD, diplomatlarının da içinde yer aldığı tüm sivil personelini Suriye'nin kuzeyinden Irak'ın başkenti Erbil'e taşıdı. ABD'nin bu dikkat çeken hamlesi Türkiye​'nin bölgede terör örgütlerine karşı kara operasyonu yapma ihtimalinin daha da arttığını gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki diplomat dahil sivil personelini Erbil'e çektiği iddiasını yalanlamadı. Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Suriye'deki Amerikan askerlerinin güvenliğini gerekçe göstererek bu konuda konuşmayacaklarını açıkladı.

''SURİYE İLE GÖRÜŞMELER İSTİHBARAT DÜZEYİNDE''

Öte yandan olası harekat konusunda açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "3 harekatı yapmasaydık Suriye'nin toprak bütünlüğü olmazdı" dedi. Suriye ile görüşme konusuna da değinen Kalın, "İstihbarat düzeyinde zaten görüşmelerimiz oluyor. Bunun için zeminin oluşması gerekiyor" dedi.

''TÜRKİYE KİMSEDEN İCAZET ALMAZ''

Olası harekata ne tür tepkiler olur sorusuna da yanıt veren Kalın, "Biz müttefiklerimizle ve komşu ülkelerle bu tür operasyonları elbette değerlendirir ve konuşuruz. Ancak kimseye önceden bilgi verip icazet almak izin almak gibi bir şey söz konusu değil. Kendi güvenlik kaygılarını gidermek için Türkiye kimseden icazet almaz. Kamuoyunda ABD'liler rahatsız, Rusya şöyle dedi bunlar böyle dedi vesaire diye şeyler gündeme geliyor. Onlar rahatsız olabilirler, pozisyonlarını ifade edebilirler ama bu bizim atacağımız adımları hiçbir şekilde etkilemez. Biz bunu da açık bir şekilde zaten kendilerine de ifade ediyoruz" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...