Tgrt Haber

Karadağ'da seçimin ikinci turu! Halk 8. cumhurbaşkanını seçiyor

Editör: Şule Altınel / Kaynak: AA, İHA
02 Nisan 2023 10:32 - Güncelleme : 02 Nisan 2023 10:37
Karadağ'da seçimin ikinci turu! Halk 8. cumhurbaşkanını seçiyor

Balkan ülkesi Karadağ'da halk, 8. cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. İlk turda hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle bugün ikinci tur düzenleniyor.

Karadağ​'da halk, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için oy vermeye başladı. 1990 yılında çok partili sisteme geçen Balkan ülkesi Karadağ, sekizinci kez düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde, 19 Mart'taki ilk turda hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması sonucu ikinci tur düzenleniyor.

Seçmenler, birinci turda en yüksek oy alan Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisinden (DPS) mevcut Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic ile Avrupa Hareketi'nden Jakov Milatovic arasında seçim yapacak.

Karadağ'da seçimin ikinci turu! Halk 8. cumhurbaşkanını seçiyor

AA'nın haberine göre, kayıtlı 542 bin 154 seçmen, ülke genelinde açılan 1162 sandıkta yerel saatle 07.00-20.00'de oy kullanabilecek.

Seçimin sonuçlarının bağımsız İzleme ve Araştırma Merkezi (CeMI) tarafından gece yarısı açıklanması bekleniyor.

MEVCUT CUMHURBAŞKANI İLK TURDA YÜZDE 35,3 OY ALDI

DPS'li mevcut Cumhurbaşkanı Djukanovic, seçimin ilk turunda oyların yüzde 35,3'ünü, Milatovic ise oyların yüzde 28,9'unu almıştı. Adayların hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle seçim ikinci tura kalmıştı.

Karadağ Devlet Seçim Kurumu (DİK), ilk turdaki katılım oranının yüzde 63,1 olduğunu açıklamıştı.

KARADAĞ POLİSİNDEN OPERASYON

İHA'da yer alan habere göre, Karadağ polisinden dün akşam eşzamanlı operasyon gerçekleştirildi. Baskınlarda, sahte seçim materyalleri ile kimlik kopyalarının ele geçirildiği belirtilerek, “Seçimlerde usulsüzlüğe başvuran her kim olursa olsun cezasını çekecektir” ifadelerine yer verildi.

KARADAĞ'DA CUMHURBAŞKANI 5 YILDA BİR SEÇİLİYOR

Karadağ'da ilk kez 1990'da yapılan cumhurbaşkanı seçimini Momir Bulatovic kazanmıştı. Bulatovic, 1992'deki ikinci seçimin de galibi olmuştu. 1997'deki cumhurbaşkanı seçimini ise Milo Djukanovic kazanmıştı.

Karadağ'da 2003, 2008 ve 2013'te yapılan seçimlerden ise eski Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic galip çıkmıştı.

Ülkenin üçüncü ve yedinci cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi olan Djukanovic, altı kez başbakanlık görevinde bulunmuştu. Son olarak 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Djukanovic'in görev süresi, 19 Mayıs gecesi sona erecek.

Sonuncusunun 2018'de yapıldığı Karadağ'da cumhurbaşkanı 5 yılda bir seçiliyor.​​​​​​​

Kaynak: AA, İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...