Tgrt Haber

Karadeniz'de 'gizemli' olaylar: Uçak, helikopter ve gemi kaza yaptı

04 Mart 2022 10:56 - Güncelleme : 04 Mart 2022 12:17
Romanya makamları, Karadeniz'de gerçekleşen esrarengiz kazaları araştırıyor.

Rusya ile Ukrayna arasında gerilimlerin tırmanışa geçtiği dönemde Karadeniz’den art arda kaza haberleri geliyor. Bir uçak, helikopter ve geminin neden kaza yaptığı araştırılıyor.

Romanya makamları, Karadeniz'de gerçekleşen esrarengiz kazaları araştırıyor.

Karadeniz kıyısında, Romanya ile Bulgaristan arasında kalan Dobruca üzerinde devriye atan Romanya'ya ait bir MIG-21 savaş uçağının 2 Mart günü kontrol kulesiyle telsiz bağlantısı kesildi. Söz konusu uçağın enkazını aramak için 20.21'de havalanan IAR-330 Puma helikopteri de aynı bölgede saat 20.44'te radardan kayboldu. 

MIG-21'in enkazını aramaya çıkan IAR-330 Puma helikopterinin de aynı bölgede düşmesi ve Estonya'ya ait kargo gemisinin Odessa Limanı açıklarında büyük bir patlamanın ardından batması şüphe uyandırdı. Esrarengiz kazaların ardından ekipler, Karadeniz'deki NATO bölgesinde üst üste gerçekleşen bu kazalara yoğunlaştı. 

UÇAK ENKAZI BULUNAMADI

Savaş alanına yakın bölgede kaybolan uçağın enkazına henüz ulaşılamazken, görgü tanıklarının ifadesine göre büyük bir patlama sesi duyuldu. Uçağı aramak için havalanan helikopterin enkazı ise bulundu ancak helikopterdeki 8 asker de hayatını kaybetti. Helikopter pilotunun, radardan kaybolmadan hemen önce kötü hava koşulları nedeniyle "geri dön" emri aldığı açıklandı. 

Konuya ilişkin soruşturma başlatan Rumen yetkililer, art arda yaşanan bu iki olayın, "hava koşulları nedeniyle olabileceğini ancak her ihtimali değerlendirdiklerini" söyledi.

Kazaların, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ilk günlerinde Rusya'nın girdiği Yılan Adası'na 45 kilometre uzaklıkta meydana geldiği vurgulandı. Rumen makamların başlattığı soruşturma ve kayıp uçağı arama çalışmaları ise devam ediyor.

ABD ASKERLERİ KONUŞLU

Kaybolan MIG-21 savaş uçağının, ABD askerinin konuşlandığı Mihail Kogalniceanu Hava Kuvvetleri Üssünden kalkması olayın dikkat çeken ayrıntılarından biri. Rusya-Ukrayna gerginliğinin tırmanmasından sonra bölgedeki NATO birlikleri ve teçhizatı artırıldı.

Romanya Hava Kuvvetlerinin yaşadığı kayıpların ardından 3 Mart'ta Estonya'ya ait kargo gemisi Odessa Limanı açıklarında büyük bir patlama sonrası battı. Ekipler, 79 metre uzunluğa, 1500 tondan fazla ağırlığa sahip Panama bandıralı geminin, bir deniz mayınına çarpmış olabileceğini düşünüyor. 

Helt tipi kargo gemisinin mürettebatından 2 kişinin denizin ortasında bir cankurtaran botunda olduğu, kalan 4'ünün ise kaybolduğu açıklandı. Ukrayna Olvia Limanı'nda Bangladeş’e ait bir yük gemisine de önceki gün Rus füzesi isabet etmiş, olayda bir Bangladeşli denizci hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...