Katar-Türkiye ilişkilerinde önemli gelişme
Türkiye’nin Katar’a verdiği destek ekonomik ilişkileri üst boyuta taşıdı. Ambargodan sonra 3 ayda 165 milyon doları geçen ihracat, Azure Mena Fonu’nun alımlarıyla 600 milyon doların üzerine çıkacak..
Körfez ülkelerinin Katar'a uyguladığı haksız ambargo sonrası Türkiye'nin verdiği destek ekonomide de olumlu etkilerini göstermeye başladı. Ambargonun başlamasından bu yana yüzde 84 oranında artarak 165 milyon dolara ulaşan Katar'a ihracatın, 2018'de 4 kat yükselmesi bekleniyor. Katar yönetimi, halkının tüm ihtiyacını 'kara gün dostu' olduğunu gösteren Türkiye'den almaya karar verdi. Mevcut ihracatın üzerine ek olarak 500 milyon dolarlık mal alımının ilk adımları da atıldı. Katarlı iş adamlarıyla kurulan 5 milyar dolarlık büyüklükteki Azure Mena Fonu üzerinden yapılacak olan ithalat hareketi için şimdiden Hayat Kimya, Dimes, Makelsan, Alpet Madeni Yağlar gibi şirketlerle anlaşma yapıldı.
YATIRIM DA OLACAK
Azure Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül, ilk partinin gönderildiğini söyledi. Aynı zamanda Azure Mena Fonu'nun da Başkanı olan Gül, "Gıda ürünleri, tekstil, temizlik malzemeleri gibi her türlü ürünü Katar'a göndereceğiz. Üretici şirketlerle anlaşmalar yapıyoruz. İhracat rakamı 2018'de 500 milyon doları bulacak" dedi. Azure Mena'nın satın alımların dışında Türkiye'ye doğrudan da yatırım yapacağını söyleyen Gül, gayrimenkulden enerjiye kadar her alana girmeyi düşündüklerini söyledi. Katar'ın önemli iş adamlarının paralarının fonda bulunduğunu söyleyen Gül, onların da Türkiye'de yatırım yapma iştahlarının olduğunu belirtti. Irak'ta büyük bir lojistik ağa da sahip olduklarının vurgulayan Erkan Gül, halen bölgeye yönelik olarak lojistik hizmeti verdiklerini de söyledi. Kuzey Irak krizine rağmen Irak'a sevkıyat yapmaya devam ettiklerini söyleyen Gül, "Hem Güney hem de Kuzey Irak'a sıkıntılı dönemde bile malların dağıtımını yapıyoruz. Irak Ekspres Kargo şirketiyle tüm ürünleri adrese bile teslim ediyoruz" diye konuştu.
OSB PROJESİ İKİ KATINA ÇIKTI
Katar'daki Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) 100 fabrikadan 250'ye çıktığını söyleyen Gül, OSB'nin altyapı işlerini ise Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) yönetiminin yapması için görüştüklerini söyledi. Gül, "GOSB uzmanları Katar'da altyapı araştırması yapacaklar" dedi.
.