Tgrt Haber

Kayıp denizaltı olayında umutlar dibi gördü! Oksijen seviyesi resmi olarak bitti

22 Haziran 2023 14:26 - Güncelleme : 22 Haziran 2023 23:37
Kayıp denizaltı olayında umutlar dibi gördü! Oksijen seviyesi resmi olarak bitti

Titanik'in enkazını görmek için Atlas Okyanusu'nun dibine yolculuk esnasında kayıplara karışan denizaltıda oksijen resmi olarak son buldu. 

Dünyanın yakından takip ettiği kayıp denizaltı​ olayında umutlar dibi gördü. Denizaltıda resmi olarak oksijen​ bitti. Geçtiğimiz hafta pazar günü Titanik​'in enkazını görmek için yola çıkan araçla bağlantının kesilmesinin ardından başlayan arama-kurtarma çalışmaları şimdiye kadar olumlu sonuçlanmadı. Yetkililer perşembe yani bugün TSİ 14.08'de araç içerisindeki oksijenin biteceğini duyurdu, kritik saatler ise son buldu.

Yetkililer okyanusun derinliğindeki araçta oksijenin bitmiş olma ihtimalinin büyük olduğunu açıklarken, karbondioksit seviyesinin artmasının araç içerisinde uyuşturucu etkisi oluşturabileceği belirtildi. Uzmanlar, araç içerisindeki elektrik düzeneği dolayısıyla karbondioksit seviyelerinin çok yükseleceğini belirtti.

St. John’s Memorial Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Dr. Ken Ledez, ''Kapalı bir alan içerisindeki karbondioksit seviyesi yükseldikçe daha da sakinleşme görülür. Karbondioksit anestezi gazı görevi görür ve insanları uyutur'' dedi.

Kayıp denizaltı olayında umutlar dibi gördü! Oksijen seviyesi resmi olarak bitti

ESAS SORUN KARBONDİOKSİT

Araç içerisinde hipotermi yaşanacağını vurgulayan Dr. Dale Mole ise, ''Batan bir araç ya da denizaltı içerisinde mahsur kalan kişiler fiziksel ve ruhsal sıkıntı yaşayabilir. Kapalı alanda oksijenin bitmesi daha büyük bir sorun gibi gözükür fakat esas sorun karbondioksit olmalı. Kapalı bir alanda oksijen alıp vermek bir süre sonra havaya karbondioksit salınımına yol açar. Karbondioksit temizlenmezse etkileri çok olur'' dedi.

DENİZALTI ARACINDA KİMLER VAR?

Denizaltıdakilerin havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish HardingPakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu biliniyor.

Kayıp denizaltı olayında umutlar dibi gördü! Oksijen seviyesi resmi olarak bitti

5 YIL ÖNCE UYARILMIŞ 

CBS News’de 5 yıl önce yer alan habere göre, Titanik batığını ziyaret için dalış yapan kayıp Titan denizaltısını işleten OceanGate şirketinin eski bir çalışanının, 2018'de gemiyle ilgili potansiyel güvenlik sorunları konusunda uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. ABD mahkeme belgeleri, şirketin Deniz Operasyonları Direktörü David Lochridge'in bir teftiş raporunda endişelerini dile getirdiğini gösteriyor. Belgelere göre raporda, teknenin test edilme şekli de dahil olmak üzere ciddi güvenlik endişelerine neden olan çok sayıda sorun tespit edilmiş Lochridge, "denizaltı aşırı derinliklere ulaştığında Titan yolcuları için potansiyel tehlikeyi" vurgulamıştı.

Ayrıca aracın içinden 5 ay önce yayımlanan görüntülere göre araç, oyun firması Logitech'in oyun kumandası F710 ile kontrol ediliyor. Titan'ın bundan önceki son seferinin de epey riskli geçtiği kaydedildi. Geçen yıl yapılan bu keşif seferinde Titan'ın yüzeyle teması 3 saatliğine kaybettiği belirtildi. Ayrıca araçta GPS kullanımı da yok. 

DERİN OKYANUS NASIL BİR YER?

Titanik, donma sıcaklıkları ve sürekli karanlığıyla bilinen “gece yarısı bölgesi” adı verilen bir bölgede yer alıyor. Sert ve acımasız bir ortam olan derin okyanus, dünyadaki yaşamdan çok uzaya benziyor.

Titan'da daha önceki keşif gezilerine katılan insanlar, okyanus tabanına çarpmadan öncezifiri karanlık koşullarda iki saatten fazla alçalmayı tarif ediyor. Denizaltının ışıkları, ona sınırlı bir görüş alanı sunuyor, ancak birkaç metreden öteye gitmiyor.

İlk müdahale ekipleri, arama devam ederken artık bu koşullarla mücadele etmek zorunda kalacak.

Kayıp denizaltı olayında umutlar dibi gördü! Oksijen seviyesi resmi olarak bitti

TİTAN’IN ÖZELLİKLERİ NELER?

Son derece küçük bir denizaltı olan Titan 670 cm. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğinde. Bu kadar küçük olması nedeniyle yolcuları yerde oturmak zorunda kalıyor.

Bu tip deniz araçları, denizaltıların aksine, sınırlı güçle hareket edebiliyor. Bir destek gemisinden denize bırakılıyor ve geri güverteye çekiliyor.

Titan bir oyun konsolu kumandasıyla kontrol ediliyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...