Kayıp uçak hakkında bomba bir iddia daha
Malezya Başbakanı Necip Rezak geçen hafta, 239 kişiyle kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının iletişim sistemlerinin bilinçli olarak devre dışı bırakıldığını açıkladı.
Malezya Başbakanı Necip Rezak geçen hafta, 239 kişiyle kaybolan MalezyaHavayolları'na ait yolcu uçağının iletişim sistemlerinin bilinçli olarak devre dışı bırakıldığını açıkladı. Başbakan'a göre uydu ve radar verileri, daha sonra uçağın yön değiştirdiğine ve bu noktadan itibaren yedi saat daha uçtuğuna işaret ediyor. Rezak, "Olanlar, uçaktaki birinin kasıtlı eylemine işaret ediyor" dedi. Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçaktan en son, kalkışından bir saat sonra doğu istikametinde Güney Çin Denizi'ne doğru giderken sinyal alınmıştı. Rezak düzenlediği basın toplantısında "Büyük bir doğruluk payıyla, uçağın iletişim sistemlerinden birinin; ACARS'ın (havada iletişim ve durum bildirici sistem) Malezya'nın doğu kıyılarına varmadan hemen önce devre dışı bırakıldığını söyleyebiliyoruz" dedi.
ACARS uçaktaki bilgisayarların yerdeki bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlıyor ve uçağın sistemlerinin durumu hakkında bilgi veriyor. Necip Rezak, "Bundan az bir süre sonra da Malezya ve Vietnam hava trafik kontrol sınırı yakınlarında uçağın kimliğine ilişkin sinyal gönderen verici (transponder) kapatıldı." diye konuştu. Orduya ait bir radara göre uçak daha sonra dönüp Malezya üzerinde uçmaya başladı, ardından kuzey-batıya yöneldi. Bir uydu, tam yerini tespit edemese de son radar temasından sonra uçaktan yedi saat süreyle sinyal aldı. Başbakan "Bu yeni verilere dayanarak uzmanlar, uçağın uyduyla son temasınının iki muhtemel koridordan birinde olabileceğini tespit ettiler" dedi. Bunlardan birinin Kazakistan-Türkmenistan sınırından başlayıp Tayland'a uzanan kuzey koridoru, diğerinin Endonezya'dan Hint Okyanus'a uzanan güney koridoru olduğu belirtiliyor. BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes bu kadar büyük bir alanda uçağın bulunmasının çok daha zor olabileceğine dikkat çekiyor.