Kazakistan'dan KGAÖ üyeleri çekiliyor! Rusya Savunma Bakanlığı açıkladı
Kazakistan'da akaryakıt zamlarıyla başlayan protestoların çatışmaya dönüşmesiyle ülkeye giren Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücü, ülkeden çekilmeye başladı.
Kazakistan’da hükümet karşıtı gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından ülkeye gönderilen KGAÖ barış gücü, geri çekilmeye başladı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, KGAÖ ile Kazakistan Savunma Bakanlığı’nın planı çerçevesinde barış gücünün koruma altına aldığı sosyal tesisleri yerel güvenlik görevlilerine teslim etme sürecinin başladığı belirtildi.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkeden Rus askerlerinin çekilmeye başlamasının Kazakistan Cumhuriyet'ine bağlı olduğunu şu sözlerle ifade etmişti:
“Kısa bir sürede, sadece üç gün içinde, Rusya Hava Kuvvetleri uçakları, askerleri ve askerî teçhizatı (Kazakistan’a) konuşlandırdı. Bu, KGAÖ üyesi ülkelerin ordularının ortak tatbikatlar ile edindikleri uyum sayesinde mümkün oldu. Bunun bu kadar kısa bir sürede gerçekleştirilmesinde, Rusya askerlerinin Suriye’ye ve barış gücü olarak Karabağ’a konuşlandırılması sırasında elde edilen deneyimin de payı var. Askerler görevlerini, Kazakistan Cumhuriyeti’ndeki durum tamamen istikrara kavuşana kadar yerine getirmeyi sürdürecek. Tabii ki bunun kararını Kazakistan Cumhuriyeti liderliği verecek."
ABD'DEN RUSYA'YA ÇAĞRI
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in KGAÖ barış gücü askerlerinin aşamalı şekilde ülkeden ayrılacağına dair açıklamasına ABD’den destek gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya'nın Kazakistan çekilmesi çağrısını şu sözlerle ifade etmişti:
"Barış güçlerini uluslararası insan haklarına saygı duymaya ve Kazakistan'dan derhâl ayrılma taahhütlerini yerine getirmeye çağırmaya devam edeceğiz.''
12 BİN KİŞİ GÖZALTINDA, 164 KİŞİ ÖLDÜ
Kazakistan'da 2 Ocak'ta Zhanaozen ve Aktau kentlerinde akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasına karşı halk sokaklara dökülmüş, protestolar 2 gün sonra Almatı ve ülke genelindeki diğer şehirlere yayılmıştı. Hükümetin istifa etmesine ve zamların iptal edilmesine rağmen protestocular geri adım atmamış, gösteriler şiddet olaylarına dönüşmüştü.
Göstericilerin devlet kurumlarını hedef aldığı ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, şiddetin bastırılması için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istemişti. Örgüt, ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak için ülkeye 2 binden fazla barış gücü göndermişti.
Olaylarda 164 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce güvenlik görevlisi de yaralanmıştı. Protestolar nedeniyle başlatılan operasyonda toplam gözaltı sayısı 12 bine yükselirken, protestolara ilişkin 300’den fazla da soruşturma açıldı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Salı günü yaptığı açıklamada, ülkede istikrarın yeniden sağlandığını belirterek, barış gücü misyonunun sona erdiğini ve 2 gün sonra çekilmenin başlayacağını ifade etmişti.