Kendilerine verilen sahte dolarları sokak ortasında yaktılar
Aydın’ın Nazilli ilçesinde düğünlerde atılan sahte dolarlara tepki göstermek için basın açıklaması yapan müzisyenler, sokak ortasında sahte 5 bin doları yaktı.
Türkiye’de birçok orkestra ve müzisyenlerin korkulu rüyası haline gelen sahte dolar, Aydın’daki solistleri isyan ettirdi. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bir kahvehanede toplanan 30 müzisyen, düğünlerde atılan sahte dolar ve sahte 100 TL’lik banknotları protesto etti. İHA muhabirine özel açıklamalarda bulunan müzisyenler, yanlarında getirdikleri yaklaşık 5 bin dolar sahte parayı da sokak ortasında yaktılar. Yetkililere çağrıda bulunan sanatçılar, sahte dolar basım mevzuatına uymayan banknotların piyasada satılmasının önüne geçmelerini istediler. Çarşıda masaların üstünde sahte dolar satan kişilere polisin yaptırım uygulaması gerektiğini belirten 30 müzisyen, düğünde sahte para atan vatandaşları da uyararak, duyarlılık çağrısında bulundu.
"SAHTE DOLAR EMEĞE SAYGISIZLIK"
Müzisyen grupları adına açıklama yapan solist Ersin Özvardar, sahte doların emeğe ve yılların birikimine saygısızlık olduğunu belirtti. Düğünlerde sahte dolar atarak paralı ve zengin göstermeye çalışan insanların müzisyenleri etkilediğini söyleyen Özvardar, "Bu kadar müzisyen kimseden zorla para istemiyor fakat düğünlerde atılan bu paralar bizlere hakaret boyutuna geliyor. Müzisyen camiası duygusal bir camiadır. Sahneye çıkıp eline mikrofon almak bile çok çok önemli bir maharettir ama bu durumların karşısında bozulan morallerle o düğünün sağlıklı ve güzel bir şekilde geçmesine olanak duyulmamaktadır. Temel olarak son sözlerimi söyleyeceğim o da kazançlarımız tamamen düştü. Unutulmaması Gereken bir durum müzisyenlerde bir aile bakıyor. Aramızda ciddi sorunlar yaşayan arkadaşlarımız var. Birde üstüne kazançlarımız ile oynanınca işimiz daha zor duruma geliyor, sağlıklı bir şekilde işimizi yerine getiremiyoruz. Gerçek insanların sahteliğine hayır diyoruz" diye konuştu.
"HANGİ İNSAN BAĞIŞ KUTUSUNA SAHTE PARA ATIYOR?"
Düğünlerde atılan sahte paranın örf ve adetlerimize uymadığını ifade eden müzisyen Nihat Ülker, "Düğünde para atmak nedir? Örf ve adetlerimize göre oynayana duyduğumuz saygıyı sevgiyi müzik icra edene duyduğumuz saygıyı sevgiyi gösteren bir belirtidir. Bu bizim aldığımız karşılıktır bir yerde. Hangi insan bağış kutusuna sahte para atıyor. Böyle bir şey yok. Ama düğün yerinde iş gösteri olunca gidiyor sahtesini alıyor, geliyor. Genel olarak ülkede bu paranın basımını dağıtımını satımını yasaklamak gerek. Sonuçta insanları aldatıcı bir para bu. Yasal olarak da böyle bir paranın basılması doğru değil, boyutları ve basımı yasalarımıza uymuyor" dedi.