Tgrt Haber

Kerkük'te kim kazandı? 2005'ten bu yana ilk seçim... Sonuçlar belli oldu, Türkmen cephesi üzüldü

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Aralık 2023 06:27 - Güncelleme : 19 Aralık 2023 06:39
Kerkük'te kim kazandı? 2005'ten bu yana ilk seçim... Sonuçlar belli oldu, Türkmen cephesi üzüldü

Irak'ın Kerkük kentinde 2005 yılından bu yana ilk kez düzenlenen İl Genel Merkezi seçimlerinde kazanan yüzde 65 oy oranı ile Celal Talabani’nin oğlu Bafel Talabani’nin partisi KYB oldu. Türkmen Cephesi ise seçimden üçüncü çıkarken, birçok Türkmen parmak izi okuma sistemindeki arıza nedeniyle oy kullanamadı.

Irak​ İl Genel Meclis seçimleri 2013 yılından bu yana ilk kez düzenlendi. Türkiye'nin dış politikasi açısından büyük önem taşıyanr Kerkük​'te ise halk 2005 yılından beri ilk kez sandık başına giderken, seçimde kazanan Celal Talabani’nin oğlu Bafel Talabani’nin partisi KYB oldu.

BÜYÜK OY FARKI

Yüzde 65 oy alan KYB'nin ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi “Kürdistan Demokratik Partisi” (PDK) ise yüzde 20 oyla ikinci oldu.

Irak tarihinde ilk defa tek liste olarak seçime giren Türkmen cephesi ise beklediği sonucu alamadı. Türkmenlerin Kerkük Milletvekili Erşad Salihi "Zafer bizimdir" paylaşımı yapsa da kesin sonuçlar henüz belli olmadı.

BİRÇOK TÜRKMEN OY KULLANAMADI

Diğer yandan Irak'ın Kerkük kentindeki yerel seçimlerde oy verme işlemi için kurulan bazı cihazların seçmenlerin parmak izini okuyamadığı ve yüzlerce seçmenin bu yüzden oy kullanamadığı bildirildi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Seçim Dairesi Başkanı Cevdet Zülal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmen seçmenlerin elektronik oy verme işlemi sırasında cihazların parmak izini okumadığını belirtti.

kerkük seçim

SANDIK BAŞINA EN ÇOK GİDİLEN VİLAYET

Diğer yandan yerel basına göre Kerkük, en çok sandık başına gidilen vilayet oldu. Bu kentte seçimlere katılım oranı yüzde 64 oluren, Kerkük’ü yüzde 59 oranla Selahaddin, yüzde 57’lik katılım ile Enbar takip etti. Ninova Vilayeti (Musul) Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Sufiyan Meşhedeni, Musul’da seçime katılım oranını yüzde 52 olarak açıkladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...