Kerry ile Netanyahu Almanya'da bir araya geldi
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu'daki ihtilafa ilişkin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin kendisine 'ihtiyatlı bir iyimserlik' verdiğini söyledi.
John Kerry burada yaptığı açıklamada Filistin ve İsrail arasında son zamanda gelişen olaylara ilişkin, "Bütün tahrikleri ve şiddeti durdurmak kesinlikle en kritik olan durum" dedi. İsrail ve Filistin sorunun çözümünde fark oluşturabileceklerini dile getiren Kerry, yeni adımların atılması gerektiğini ve "retoriklerin" geride bırakılması gerektiğini belirtti. Kerry, sorunun çözümünde yeni bir yol inşa etme imkanı bulunması gerektiğini söyledi. Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüştüğü bilgisini veren Kerry, "İnanıyorum ki herkes gerginliğin azalmasını istiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Netanyahu ise uluslararası toplumun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı İsrail hakkında "yalanları yaymaktan" alıkoyması gerektiğini dile getirerek, "İsrail'in Haremi Şerif'in statüsünü değiştireceğine ilişkin yalanlar, Mescidi Aksa'nın yıkılacağına ilişkin yalanlar ve İsrail'in Filistinliler'i idam ettiğine ilişkin yalanlar durdurulmalı. Bunların hepsi yanlış" şeklinde konuştu.
Statüler hakkında taahhütte bulunduklarını hatırlatan Netanyahu, "Kutsal mekanları tek koruyan biziz. İsrail kendi vatandaşlarını her demokraside olduğu gibi yüz yüze bulunduğu bu tarz nedensiz ve acımasız saldırılara karşı korumaya devam edecek" dedi.
''Ziyaret, tartışmaları beraberinde getirdi''
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Almanya'yı ziyaretinde, İsrail'in Filistinliler'e uyguladığı şiddetin önüne Holokost'un (Yahudi soykırımı) sorumlusunun kim olduğu tartışmaları gündeme geldi.
Netanyahu Berlin ziyaretinde Başbakan Angela Merkel, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile de biraraya geldi.
İlk olarak Merkel ile görüşen Netanyahu, düzenlenen basın toplantısında ziyaret öncesinde ülkesinde dile getirdiği "Yahudilerin katledilmesi için Adolf Hitler'i, Filistinli Müftü Hacı Emin Hüseyni'nin ikna ettiği" yönündeki iddialarını burada da sürdürdü. Basın toplantısında İsrail güvenlik güçlerinin Filistinliler'e uyguladığı şiddete çok fazla değinilmezken, Merkel Ortadoğu'daki krizde artan şiddete ilişkin tüm tarafların gerilimin azaltılmasına katkı sağlamaları yönünde bir açıklama yaptı.
Merkel ayrıca Netanyahu'ya dönerek, Ortadoğu'daki krizin çözümünde Filistin ve İsrail arasında iki devletli bir çözüm önerisini yineledi. Merkel, İsrail'in yeni yerleşim alanları açmak için izlediği politikayı da eleştirdi.
Bu arada Başbakanlığın 300 metre karşısında, yaklaşık 150 Filistinli İsrail'in şiddet ve yerleşim politikasını protesto etti. Grup, Filistin bayrakları ve üzerinde Netanyahu aleyhine yazılar bulunan dövizler taşıdı. Grup, Netanyahu'yu "savaş kışkırtıcısı" olarak niteleyen sloganlar attı.
Alman medyası Netanyahu'yu eleştirdi
Öte yanda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun açıklamaları bazı Alman gazetelerinde eleştirildi.
Der Tagesspiegel gazetesi İsrail Başbakanı Netanyahu'nun genelde provoke etmeyi seven bir yönetici olduğunu belirterek Ortadoğu'daki krizi bir propaganda savaşı olarak gördüğünü yazdı.
Gazete Netanyahu'nun eski Kudüs Müftüsü Hacı Emin El Hüseyin'in İkinci Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımında Adolf Hitler'i ikna eden kişi olduğunu iddia etmesinin ise "ispat edilemez" olduğunu, Almanya ile İsrail'den bu çıkışa çok sayıda kişinin tepkili olduğunu ifade etti.
Gazete, tarih profesörü Michael Wolffsohn'un, ''Auschwitz Hitler'in müftüyle görüşmesinden çok önce hazırdı'' ifadesine yer veren gazete, Netanyahu'nun "her zaman olduğu gibi" yine sorumluluğu Filistinlilere atma peşinde olduğunu belirtti.
Die Tageszeitung ise Alman Yahudileri Merkez Konseyi'nin Netanyahu'nun açıklamasına mesafeli olduklarını bildirdiğini yazdı. Netanyahu'nun açıklamalarının amacının gündem değiştirmek olabileceği iddia edildi.
İki hafta önce Almanya ile İsrail hükümetleri arasında yapılması planlanan ortak bakanlar kurulu toplantısı İsrail'deki durumdan dolayı ertelenmişti.