Kerry, 'Suriye'de muhalefet bir araya gelmeye başladı'
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Viyana'daki görüşmelerin ardından, Suriye'de diplomatik bir çözüm bulunabilmesi için muhalefet temsilcilerinin bir araya gelmeye başladığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Viyana'daki görüşmelerin ardından, Suriye'de diplomatik bir çözüm bulunabilmesi için muhalefet temsilcilerinin bir araya gelmeye başladığını söyledi.ABD Senatosu'nda katıldığı bir toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Kerry, temel amaçlarının DAİŞ'i yenmek, bölgede istikrarı sağlamak ve Suriye'de diplomatik bir çözüm bulmak olduğunu kaydetti.
Kerry, "Diplomatik çözüm, Viyana'da üzerinde uğraştığımız geçiş sürecinin sonucu olacaktır. Bunun için muhalefet, kimlerin müzakerelere katılacağını belirlemek üzere bir araya geliyor" ifadelerini kullandı. Kerry, yakın bir zamanda muhaliflerin bir araya geleceği bir konferans düzenlemeyi umduklarını bildirdi. Müzakere edecek kişilerin Suriyeliler olduğunu ifade eden Kerry, "Biz orada onlara yardımcı olmak için yer alacağız. Ama Suriye'nin geleceği hakkında karar verecek olanlar Suriyelilerdir" diye konuştu.
DAİŞ'le mücadele kapsamında ABD Başkanı Barack Obama'nın Paris saldırılarından daha önce çalışmaların artırılması talimatını verdiğini hatırlatan Kerry, "Bunun meyvelerini topluyoruz. Ancak DAİŞ'le mücadele uzun olabilir, sabırlı olmalıyız. El Kaide kadar olmasa da DAİŞ'i yenmemiz zaman alacak" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, bugün Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve Suriyeli mültecilerin ülkeye kabullerinde güvenlik protokollerini artıran yasa tasarısıyla ilgili de "Hepimiz aynı ulusal güvenlik hassasiyetini taşıyoruz. Kimse bizim mültecilerin güvenlik soruşturmaları konusunda gerekli şeyleri yapamadığımızı söyleyemez. Biz, dünyada mültecilerin kabulü ile ilgili en sıkı tedbirleri uygulayan ülkeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Kerry, konuyla ilgili olarak 2009'dan bu yana ABD'ye kabul edilen 785 bin mülteciden sadece beşinin tutuklandığını veya sınır dışı edildiğini, kalan herkesin kurallara uyduğunu kaydetti. "Biz insanları nasıl güvenlik soruşturmasından geçireceğimizi biliyoruz" diyen Kerry, son 6 yılda kabul edilen mültecilerin sadece yüzde ikisinin, savaşma kapasitesine sahip olabilecek yaştaki erkeklerden oluştuğu bilgisini paylaştı.
Paris saldırılarının ardından artan güvenlik endişelerine atıfta bulunan Kerry, "Paniğe kapılıp temel değerlerimize sırtımızı dönmek doğru değil" yorumunu yaptı. Kerry, ABD'ye gelen bir mültecinin güvenlik soruşturmasının 1,5-2 yıl sürdüğünü ve tüm süreçleri başından sonuna kadar takip edebilme kapasitesine sahip olduklarını belirtti.