Tgrt Haber

Kiev merkezde yoğun top atışı başladı! Rus askerleri başkente ilerliyor

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı- Anadolu Ajansı-TGRT Haber
25 Şubat 2022 21:25 - Güncelleme : 26 Şubat 2022 06:32
Kiev merkezde yoğun top atışı başladı! Rus askerleri başkente ilerliyor

Son dakika haberi: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu. Çernigov şehrinde bulunan Ukrayna İstihbarat Servisi’ne ait binaya 2 adet bomba düşerken başkent Kiev'de de yoğun top atışı başladı. Belediye Başkanı Klitschko'nun yaptığı açıklamaya göre, elektrik santrali yakınlarında 5 büyük patlama meydana gelirken Reuters, Rusya güçlerinin Melitopol şehrine girdiğini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bu gecenin zor geçeceğini ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan Ukrayna'nın Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov ise Vinnytsia bölgesinde Kalinovka yakınlarında Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü bildirdi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yoğun top atışı başladı. Ukrayna ordusu işgale karşı bölgedeki hava savunma sistemini aktif hale getirdi. Belediye Başkanı Klitschko'nun yaptığı açıklamaya göre, Elektrik santrali yakınlarında 5 büyük patlama meydana geldi. Rus ordusu Kiev termik santralini yok etti. Ayrıca Klitschko halka sığınaklara gitme çağrısı yaptı.

"BAŞKENTİ KAYBEDEMEYİZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yaptığı açıklamada, “Bugün zor bir gündü fakat gece çok daha zor olacak. Gece saldıracaklar.” ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya işgalinde son durumu değerlendirdiği konuşmasında “Zor bir gün oldu ancak gece daha zor olacak. Gece şiddetli saldıracaklar. Şu an Ukrayna'nın kaderi belirleniyor.” dedi.

Gece şiddetli saldırılar olabileceğine karşı uyaran Zelenski, şunları söyledi: 

"Çernigiv, Sumi, Harkov, çok sayıda şehrimiz saldırı altında. Donbas’taki erkekler ve kızlarımız, güneydeki şehirlerimiz. Kiev’e özel dikkat. Başkenti kaybedemeyiz."

RUSYA'YA AİT SU-25 SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ!

Hava Kuvvetlerinin Facebook hesabından yaptığı açıklamada, gece yarısı civarlarında Donbas bölgesinde S-300 hava savunma füze sistemi ile 1 Rus helikopteri ve 1 Su-25 savaş uçağının vurulduğunu duyurdu.

RUS ORDUSU MELİTOPOL ŞEHRİNE GİRDİ

Reuters, Rusya güçlerinin Melitopol şehrine girdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Ukrayna'nın bir kentinin daha ele geçirildiği açıklaması geldi. Harkov’un ardından çatışmaların en şiddetli olduğu Azak denizi kıyısındaki Melitopol kentinin Rus güçleri tarafından alındığını duyuran Rusya Savunma Bakanlığı, "25 Şubat akşamı, Azak (Ukrayna) yerleşim alanına amfibi bir saldırının ardından Rus birlikleri ilerledi ve direnişle karşılaşmadan Melitopol'e girdi" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE DUYURDU: KİEV KUŞATILIYOR

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin şehri kuşatmak için birden fazla eksenden Kiev'e doğru ilerlediğini söyledi.

BALİSTİK FÜZE SEVKİYAT HALİNDEYKEN GÖRÜNTÜLENDİ

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından NATO tarafından toplantı düzenlendi. Rusya’ya karşı önlemlerin tartışıldığı toplantının ardından NATO’nun, Rusya’ya karşı doğu ülkelerindeki birliklerini güçlendirme kararı aldığı duyuruldu. Bu gelişmelerin ardından Rusya’nın başkenti Moskova’da bir karayolunda Topol-M balistik füzesi sevkiyat halindeyken görüntülendi.

UKRAYNA’DAKİ İSTİHBARAT BİNASI BOMBALANDI

Ukrayna’nın Çernigov şehrinde bulunan Ukrayna İstihbarat Servisi’ne ait binaya 2 adet bomba düştü. Saldırı sonra istihbarat binasında yangın çıktı. Öte yandan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Harkov’da devam ettiği kaydedildi.

MYRHOROD HAVA ÜSSÜ'NE SALDIRI

Başkent Kiev'in ardından Ukrayna'nın doğusunda bulunan Myrhorod Hava Üssü de vuruldu. 

"ÖNÜMÜZDEKİ GECE KİEV İÇİN ZOR OLACAK"

Kiev Belediye Başkanı, "Önümüzdeki gece Kiev için çok zor olacak. Rus birlikleri başkente yakın. Sabotaj grupları şehirdeki askeri ve kolluk kuvvetlerini etkisiz hale getiriyor. Ana girişlerde ve stratejik tesislerin yakınında kontrol noktaları oluşturduk. " dedi.

?s=21

HALK METRO İSTASYONLARINA SIĞINDI

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle büyük panik yaşayan halk metro istasyonlarına sığındı. Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov yaptığı açıklamada, şehir sakinlerinden sığınaklara girmesini istemişti. Ayrıca şehirde bombalı saldırılar nedeniyle metro seferlerini durdurma kararı alınmıştı.

DONBAS KRİZİ VE RUSYA'NIN ASKERİ MÜDAHALESİ

Ukrayna'da 2014'teki meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhak etti. Ukrayna'da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti.

Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015'te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya'nın işgale hazırlandığını yinelerken, Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler, Rusya'yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas'taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının "Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna'yı Nazizm'den ve militarizmden arındırmak" olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı- Anadolu Ajansı-TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...