Tgrt Haber

Rusların işgal ettiği kimyasal tesiste amonyak sızıntısı başladı!

21 Mart 2022 10:04 - Güncelleme : 21 Mart 2022 12:32
Uzun süre amonyak gazına maruz kalmanın ölüme yol açtığı biliniyor.

Rusya'nın işgal ettiği Sumi kentindeki kimyasal tesiste amonyak sızıntısı olduğu açıklandı. Sumi valisi, tesisin etrafındaki 5 kilometrelik alanın tehlikeli olduğunu bildirdi.

Uzun süre amonyak gazına maruz kalmanın ölüme yol açtığı biliniyor.

Ukrayna'nın Rus işgali altında bulunan Sumi bölgesindeki Sumykhimprom kimyasal tesisinde amonyak sızıntısı meydana geldiği belirtildi. Sumi Bölge Valisi Dmytro Zhyvytskyy, sızıntının nedenine dair henüz bir açıklama yapmazken, tesisin etrafındaki 5 kilometrelik alanın tehlikeli olduğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da tesiste amonyak sızıntısı meydana geldiğini doğruladı.

RUSYA, UKRAYNA'YI SUÇLADI

Konaşenkov, amonyak sızıntısının Ukraynalı aşırı milliyetçilerin provokasyonu olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

"Sumi’de gece saatlerinde Ukraynalı aşırı milliyetçiler tarafından planlı bir provokasyon gerçekleştirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, birkaç gün önce bu yönde uyarıda bulunmuştu. Sumi Bölge İdaresi Başkanı’nın açıklamasına göre, Sumihimprom’da amonyak sızıntısı meydana geldi. Hava kütleleri kente doğru hareket etmediği için Sumi sakinleri için bir tehdit teşkil etmiyor.''

''19 Mart'ta, Rusya'nın kimyasal silah kullanacağına yönelik açıklamalardan sonra Ukraynalı milliyetçi grupların provokasyon saldırıları düzenleyebileceğini hatırlatmıştık. Bir kez daha vurgulamak istiyorum. Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna’da zehirli maddelerin depolandığı veya üretildiği tesislere hiçbir saldırı planlamıyor ve gerçekleştirmiyor. Ukrayna'daki zehirli maddelerin depolandığı tesislerde meydana gelebilecek olayların sorumlusu doğrudan Kiev milliyetçi rejimidir.''

AMONYAK SIZINTISI TEHLİKELİ MİDİR?

Öte yandan amonyak solumak, zehirleyici ve tahriş edici etkisi nedeniyle akciğerlerde spazma, ödem oluşumuna neden olabilir ya da solunan konsantrasyona bağlı olarak yanma hissi, baş ağrısı, baygınlık gibi sağlık sorunları yaratabilir. Aşırı solunum sonucunda ise ölüme sebebiyet verebilmektedir.

NÜKLEER TESİS HEDEF ALINMIŞTI

Ukrayna işgalinde 9. günde yaşanan olayda, Rus ordusu Avrupa'nın en büyük santrali olan Zaporijya'yı kuşatmıştı. Ukrayna ordusu ve Rus birlikleri arasında yaşanan savaş sonucu santralde yangın çıkmıştı. İki taraf arasında yapılan anlaşma sonucu bölgeye itfaiye ekipleri gelerek yangını söndürmüştü.

''ÇERNOBİL'DEN 10 KAT BÜYÜK OLUR!''

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ne dört bir yandan ateş ettiğini ve santralde yangın çıktığını bildirmişti.. Kuleba, "Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı" demişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...