Kırım tatarları ABD'nin de gündeminde
ABD Kongre üyeleri Kırım Tatarlarına yönelik muameleler ve artık Kırım meselesinin çok fazla gündememe gelmemesi noktasında eleştirilerde bulundu
ABD Kongre üyeleri Kırım Tatarlarına yönelik muameleler hakkında endişeler dile getirirken, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Victoria Nuland da, "Kırım'daki insan hakları noktasında çok ciddi kaygılarımız var, özellikle de Tatarlar bağlamında" dedi. ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde "Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştırıcı" faaliyetleriyle ilgili oturum düzenlendi. Oturumda, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Nuland, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. Oturumda, Kongre üyesi Bill Keating, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından oradaki Kırım Tatarlarına yönelik endişelerini dile getirdi. Rus yetkililerin Kırım Tatar liderlerine fiziki şiddet uyguladığı ve ülkeden çıkmaya zorladığını hatırlatan Keating, Nuland'a "Kırım Tatarlarının sürgün edildiği 18 Mayıs 1944 yılının 70. yıldönümünün yaklaştığı bir dönemde tansiyonun artmasını bekleyip beklemediğini" sordu. Kongre üyesi David Cicilline de Kırım'daki problemleri gündeme getirirken, milletvekili Adam Kinzenger de artık Kırım meselesinin çok fazla gündeme getirilmediğine işaret etti. Kinzenger, "Bu beni kaygılandırıyor. Kırım'ın Rusya'ya gidiyor olduğuna yönelik bir his oluşturuyor" eleştirisinde bulundu.
"Kırım'daki insan haklarına dair, özellikle Tatarlar açısından çok ciddi kaygılarımız var"
Nuland da Kongre üyelerine yanıt olarak, "Kırım'daki insan hakları noktasında çok ciddi kaygılarımız var, özellikle de Tatarlar bağlamında" dedi. Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclis eski Başkanı Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu'nun 2019 yılına kadar Kırım'dan uzaklaştırıldığını hatırlatan Nuland, Sivastopol'da bir Kırımlı eylemcinin kaçırılıp işkence yapıldığını da anımsattı. Nuland, bu dönemde çoğunluğunu Tatarların oluşturduğu 7 bin kişinin Kırım'ın dışına çıkarıldığını kaydederek, "Yerel Kırımlılara, eğer Rusya vatandaşlığını kabul etmezlerse, mülklerini boşaltmaları, topraklarından vazgeçmeleri gerektiği söylendi. Sizin de belirttiğiniz gibi, (Kırım Tatarlarının sürgününün) 70. yıldönümü yaklaştı. Dolayısıyla, bizim ciddi kaygımız, Rusya'nın kendi insan hakları pratiklerini şimdi de Kırım'a uygulaması" diye konuştu.