Tgrt Haber

Putin tarafından ilan edilen kısmi seferberlik kimleri kapsıyor? Kremlin detayları paylaştı: Ruslar askeri personel statüsüne sahip olacak

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
21 Eylül 2022 11:15 - Güncelleme : 21 Eylül 2022 13:34
Putin tarafından ilan edilen kısmi seferberlik kimleri kapsıyor? Kremlin detayları paylaştı: Ruslar askeri personel statüsüne sahip olacak

Rusya ile Ukrayna arasında aylardır süren savaşın daha da uzayacağına işaret eden açıklamayı bugün Putin sabah saatlerinde duyurdu. Rusya’da ‘kısmi seferberlik' duyurusu sonucunda yaklaşık 300 bin kişinin askere alınacağı ifade edildi. Sadece yedekte bulunan vatandaşların zorunlu askerliğe tabi tutulacağı belirtilen ‘kısmi seferberlik’ kararının detaylarını saatler sonra Kremlin açıkladı.

24 Şubat 2022’de başlayan Rusya​ ile Ukraynaarasındaki savaş​ aylardır sürerken Rusya Devlet Başkanı Putin’den bölgedeki tansiyonu yükseltecek yeni bir açıklama geldi. Putin ülkede ‘kısmi seferberlik’ ilanını duyururken söylediği her cümlede başta ABD olmak üzere Batı ülkelerine gözdağı vardı. Avrupa ülkelerinin Rusya’yı yok etmek istediğini söyleyen Putin kısmi seferberlik ile birlikte şu anda yedekte bulunan vatandaşların zorunlu askerliğe tabi olacağını ilan etti.  

KISMI SEFERBERLİKTE KRİTİK ZAMANLAMA 

Putin’in kısmı seferberlik ilan etmesini TGRT Haber’de değerlendiren Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu şunları dedi: “Putin, savaşın içindeyken bu kararı aldı. 23 ila 27 Eylül'de gerçekleşecek olan referandum öncesi bu kararı aldı. Bir baskı aracıdır. Rusya bütün imkanlarını seferberlik edebileceğini işaret ediyor, hatta nükleer blöfle devam ettiriyor. Nükleer silah ifadelerini caydırıcı olarak değerlendirmek lazım. Nükleer konular çok konuşur ama başlatılması güç bir konudur. Öte yandan Rusya ile Çin, Şangay’da bir konsensüse vardı. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın seçimleri kaybetmesi durumunda Rusya baskı kurabilir. Ayrıca kışa giriyoruz, AB’de ekonomik ve enerji krizi var. Ukrayna’daki savaşı bunlarla birlikte okumak lazım. Referandum yaparak halk bunu istiyor diyecek, bu da Putin’in elini güçlendirecek. Halk bunu istiyor, düşmanlık yapan sizsiniz diyecek.” 

300 BİN KİŞİ ASKERE ALINACAK

‘Nükleer silahlarla şantaj yapmaya çalışanların işlerin tersine dönebileceğini bilmeli’ ifadesi ile dünyaya meydan okuyan Putin’in açıklamalarından dakikalar sonra Rusya Savunma Bakanı Şoygu, 300 bin kişinin askere alınacağını duyurdu.

ÇAĞRILAN RUS VATANDAŞLARI ASKERİ STATÜYE SAHİP OLACAK

Putin’in ilan ettiği kısmi seferberlik​ kararı bazı soru işaretleri oluşturdu. Kısmi seferberliğinin kimleri kapsayacağı veya ne olduğuna ilişkin Kremlin detayları anlattı. Bugünden itibaren başlayan kısmi seferberlikte askerlik hizmetine çağrılan Rusya Federasyonu vatandaşları, Rus ordusunda sözleşme kapsamında görev yapan askeri personel statüsüne sahip olacak. Seferberlik için çağrılanlara sözleşmeli askerlerin maaşları seviyesinde ödeme yapılacak.

SÜRE NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?

Sözleşmeli askerlerin sözleşme süreleri, seferberlik süresi sonuna kadar devam edecek. Kısmi seferberlik döneminde sözleşmeli askerlik yapanlar ve seferberlik için askerlik hizmetine alınanlar ancak yaş ve sağlık durumları nedeniyle veya mahkemece hürriyetten yoksun bırakılmaları halinde görevlerinden çıkarılabilecek. Kararnameye göre, Rus hükümeti kısmi seferberlik faaliyetlerini finanse edecek, Rus ordusunun ihtiyaçlarını gidermek için gereken önlemleri alacak.

KİMLER ‘KISMİ SEFERBERLİK’ KARARINA DAHİL EDİLMEYECEK?

Valililere, seferberlik çağrısı esnasında her bölge için Savunma Bakanlığının istediği asker miktarını belirlenen süre içinde sağlama talimatı verildi. Savunma sanayisinde çalışan Rus vatandaşları seferberlik hizmetine dahil olmayacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...