Tgrt Haber

Kıyamet Saati alarm veriyor! Dünya biraz daha yaklaştı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, Mirror
07 Aralık 2023 15:11 - Güncelleme : 07 Aralık 2023 15:16
Kıyamet Saati alarm veriyor! Dünya biraz daha yaklaştı

Bulletin of the Atomic Scientists tarafından geliştirilen Kıyamet Günü Saati, insanlığın kendi kendini yok etmeye ne kadar yakın olduğunu, insanlığa metaforik olarak "gece yarısına kaç dakika" kaldığını uyararak temsil ediyor.

Kıyamet Saati'nin, 2023​ yılında dünyanın savaş, doğal afetler, siyasi çekişmeler ve daha pek çok felakete sürüklenmesinin ardından, önümüzdeki yıl yaşanacak felaketler konusunda uyarıda bulunduğu söyleniyor.

Sembolik cihaz kısmen 1947'de meşhur Manhattan Projesi'ne yardımcı olan bilim insanları ve mühendisler tarafından geliştirildi. ABD'nin ilk nükleer bombalarını inşa ettikten sonra, dünyanın kıyamet gününe ne kadar yaklaştığını takip etmek için bir girişim başlattılar.

GECE YARISI DÜNYANIN YAŞANMAZ HALDE OLDUĞUNU TEMSİL EDİYOR

Saatin ibreleri gece yarısına doğru gittikçe yaklaşıyor ve gece yarısı Dünya'nın yaşanmaz hale geleceği noktayı temsil ediyor. Halihazırda, saat gece yarısına 90 saniye uzaklıkta ve bu şimdiye kadarki en yakın durum olarak biliniyor. Chicago merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Bulletin of Atomic Scientists tarafından her yıl güncellenen saat, jeopolitik gerilimler, iklim krizi ve kitle imha silahlarından kaynaklanan kıyamet tehditlerini takip ediyor.

Geçen yıl Rusya​'nın Ukrayna​'yı işgali gibi olaylar saatin ilerlemesine katkıda bulunmuş olabilir ancak son yıllarda saat aynı zamanda küresel iklim değişikliği tehdidini de yansıtıyor.

Bulletin'in CEO'su Rachel Bronson, "Saat gece yarısını gösterdiğinde, bu insanlığı yok eden bir tür nükleer değişim ya da feci bir iklim değişikliği olduğu anlamına gelir. Oraya varmayı asla gerçekten istemeyiz ve vardığımızda da bunu bilemeyiz." ifadelerini kullandı.

Kıyamet Saati alarm veriyor! Dünya biraz daha yaklaştı

GECE YARISINA 90 SANİYE KALA

24 Ocak 2023 tarihinde, Bulletin of the Atomic Scientists, Kıyamet Günü Saati'nin ibrelerini ileri aldı. Saat şu anda gece yarısına 90 saniye kala duruyor. 1947'den bu yana en yakın olduğu zaman olarak kabul ediliyor. Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki yıl gezegeni felakete sürüklemek için fazla bir şey gerekmeyebilir ve 2023'te geçtiğimiz 300 küsur gün içinde şimdiye kadar gördüğümüzden çok daha fazla olumsuz olayla karşılaşabiliriz.

Bulletin of the Atomic Scientists'in Bilim ve Güvenlik Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü askeri harekâtta ortaya çıkan "son derece" tehlikeli nükleer durum nedeniyle dünyanın "eşi benzeri görülmemiş bir tehlike dönemine" girdiği uyarısında bulundu.

ORJİNAL KONUMU GECE YARISINA YEDİ KALA

Saat 1947 yılında ilk kez çalıştırıldığında, orijinal konumu gece yarısına yedi dakika kalaydı. 1953 yılında, Soğuk Savaş sırasında hem ABD hem de Sovyetler Birliği nükleer füzelerini test ederken, saatin ibreleri gece yarısına sadece iki dakika kalana kadar yükseldi. Ancak, iki güç arasındaki ilişkilerin çözülmesi ve kötüleşmesi sırasında akrep ve yelkovan bir süre sallantıda kaldı.

Soğuk Savaş'ın resmen sona erdiği ve ABD ile Rusya'nın Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nı imzaladığı 1991 yılında saatin ibreleri gece yarısına 17 dakika kala durdu. O dönemde Bulletin of the Atomic Scientists, "On binlerce nükleer silahın ulusal güvenliğin garantörü olduğu yanılsaması ortadan kalktı" şeklinde açıklama yapmıştı.

Kaynak: TGRT Haber, Mirror
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...