Tgrt Haber

Kızıldeniz'de 'casus gemi' detayı: İran olmasa Husilerin füzeleri suya düşer

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Wall Street Journal
24 Aralık 2023 10:18 - Güncelleme : 24 Aralık 2023 10:21
Kızıldeniz'de 'casus gemi' detayı: İran olmasa Husilerin füzeleri suya düşer

Yemen'de Husilerin Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı ya da işbirliği içinde olan gemilere yönelik saldırılarının arkasından da İran'ın casus gemisi çıktı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla beraber harekete geçen Husilerin, Kızıldeniz​'deki saldırıları gerilimi zirveye taşıdı. ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İran​'ın bölgedeki casus gemisinin Husilere yardım ettiğini yazdı. Batı'da ve Ortadoğu'da bulunan güvenlik yetkililerine dayandırılan haberde, İran'ın paramiliter güçlerinin, drone ve füzelerin de bulunduğu silahları ve tam zamanlı istihbaratı Husilere sağladığı öne sürüldü.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, İran'ın Kızıldeniz'de konuşlu bir gemisinin Husilere saldırı​ için gerekli koordinatları verdiğini savundu. Batılı bir istihbarat yetkilisi, "Husiler gemileri hedef almalarını sağlayacak radar teknolojisine sahip değil. İran'ın yardımına ihtiyaçları var. Bu olmadan o füzeler yalnızca suya düşer" dedi. 

WSJ, İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçiliğine ulaştı fakat cevap alamadı. Husilerin sözcüsüyse bu saldırılar için Tahran'ın yardımına ihtiyaç duymadıklarını iddia etti ve şunları söyledi:

''Dünyanın en büyük gücüymüş gibi her şeyi İran'a atfetmek tuhaf. Son yıllarda bize yönelik saldırılarda kendilerini kanıtlamış istihbarat tesislerimiz var.''

Kızıldeniz'de 'casus gemi' detayı: İran olmasa Husilerin füzeleri suya düşer

'CASUS GEMİ' DETAYI

Öte yandan Husilerin İran'dan yardım aldığı bilinen bir durum. ABD daha önce de birçok kez İran'ın Husilere yardımını ifşa etmişti. Fakat 'casus gemi' detayı hiç açıklanmamıştı.

WSJ'nin haberine göre Amerikalı yetkililer İsrail'in Husileri de doğrudan hedef alarak Ortadoğu'daki ateşin daha da büyümesine engel olmaya çalışıyor. İsrail de Husilerin durdurulması için Batı'nın İran'a baskı yapmasını istiyor. 

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI HUSİLERİ HAREKETE GEÇİRDİ

Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler​, farklı bandıralara sahip çok sayıda gemiye İHA ve füze​ saldırısı düzenledi. WSJ, Husilerin saldırdığı gemilerin İsrail'le bağı hakkında "ya çok az var ya da hiç yok" diyor.

Son dönemlerde Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. Bazı gemilerse yakalanmamak için telsizlerini kapatarak geçmeye çalışıyor. Bölgedeki durumun petrol ve sigorta maliyetlerini artıracağı tahmin ediliyor. 

Kaynak: Wall Street Journal
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...