Tgrt Haber

Komşu kaderine terk edildi

30 Haziran 2015 06:42
Komşu kaderine terk edildi

Avrupalı liderler, AB'nin sıkı kemer sıkma paketini referanduma götürecek olan Yunanistan'a sırtını döndü. "Biz elimizden geleni yaptık, kaderinizi siz tayin edin" diyen liderler, Başbakan Çipras'ı suçladı. Ülkede büyük bir belirsizlik ve kaos hakim

AB ile pazarlıkları başarısızlıkla sonuçlanan ve kendisine dayatılan kemer sıkma paketini 5 Temmuz'da oylamaya sunacak olan Yunanistan'da son viraja girildi. Avrupalı liderlerin bir anlamda kaderine terk ettiği Komşu'da yapılacak oylama, ülkenin geleceği için büyük önem taşıyor. Çünkü Yunanistan, bugün itibarıyla kurtarma programının dışında kalabilir. IMF'ye olan 1.6 milyar dolarlık borcunu da ödemesi beklenmeyen ülke, mevduat çıkışını engellemek için sermaye kontrolleri getirirken, Avrupa Merkez Bankası da (ECB), Yunan bankalarına kullandırdığı acil likidite desteğini artırmayarak 89 milyar euroda bıraktı.

YENİ TEKLİF YOK
Yapılan ilk anketler referanduma götürülecek olan AB'nin kemer sıkma paketine yüzde 60 destek verileceğini gösteriyor. Yunanistan, tarihinin 7. iflasıyla karşı karşıya gelirken, Avrupalı liderlerden yapılan 'rest' niteliğindeki açıklamalar tehdit içeriyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın referandum kararıyla, kendisini ihanete uğramış hissettiğini söyledi. Yunan hükümetinin, referandum için 'hayır' kampanyası yapmak yerine halka gerçekleri anlatmasını isteyen Juncker, "Yunanlar 'evet' diyerek AB ve tüm dünyaya Euro ve AB'de kalma mesajı vermiş olacak" dedi. Juncker, Yunanistan'a yapılan teklifin masada olduğunu da belirterek yeni bir teklif sunmayacağını sözlerine ekledi. Juncker, bu süreçte Yunanistan'ı "egoizm, taktik ve popülist oyunları diğer unsurların önüne çıkarmakla, iyi niyet göstermemekle" suçladı.

'ONLARIN ELİNDE'
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise müzakerelerdeki açmazı aşma yolunu bulmanın Yunanistan'ın elinde olduğunu söyleyerek, "Yeni müzakerelere kapımızı kapatmıyoruz. Ancak referandumun ardından buna açık olacağız" dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron da "Her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmalıyız" yorumunu yaparken, ABD Başkanı Barack Obama ile Yunanistan'a yapılacak yardım konusunu görüşen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan ile müzakerelerin devam etmesini istediklerini söyledi.

 ÇAVUŞOĞLU'NU ARADI
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla aradı. Görüşmede ekonomik alandaki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Öte yandan Standart & Poor's, Yunanistan'ın kredi notunu 'CCC'den 'CCC-'ye düşürdü, not görünümünü de negatifte bıraktı.

6 TEMMUZ'A KADAR TOPLU TAŞIMA BEDAVA
Ülkede mali yükümlülüklerini yerine getirmekte güçlük çeken birçok işletmenin faaliyetlerini geçici olarak durdurduğu belirtildi. Restoranlar ise ellerinde nakit para bulunması için kredi kartıyla ödeme kabul etmiyor. Öte yandan şu an otellerin büyük bir bölümü de kredi kartı ile ödeme almıyor. Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplu taşıma araçlarının 6 Temmuz'a kadar bedava olacağı açıklandı.

JUNCKER MÜZAKERE İÇİN 24 SAAT TANIDI
Muhalefet partileri ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claud Juncker'ın yanı sıra Almanya ve Fransa da referandumun "Yunanistan'ın AB ve Euro içinde kalıp kalmayacağı" anlamına geldiğini ileri sürüyor. Hükümeti "Yunan halkına yalan söylemekle" suçlayan ve "ihanete uğradığını" açıklayan Juncker "Yunan tarafına nihai bir öneri paketi sunmadık. Paket hazırlanırken müzakereleri terk ettiler" dedi. Yunanistan'a önerilen programın, Çipras'ın halka anlattığıyla ilgisi olmadığına da dikkat çeken Juncker, Başbakan Çipras'a müzakere masasına dönmesi için 24 saatlik bir süre tanıdı. Aksi halde, hem kendisi hem de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz'un referandumda "evet" için kampanya başlatacağını açıkladı.

ATM'LERDEN ÇEKİLEN PARAYA 60 EURO LİMİTİ
Hükümetin halk oylamasına gitme kararının ardından vatandaşların ATM'lere hücum etmesi nedeniyle bankalar 7 gün kapatıldı. ATM'lerden çekilen para miktarı ise mevduat başına günde 60 euro olmak üzere, aylık bin 800 euro olarak belirlendi. Banka kartıyla çekilen emekli maaşlarına ise kısıtlama getirilmezken ATM'lerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Yunanlar, endişeyle market ve benzincilere akın etti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...