Kosova, Sırbistan ile gerileme neden olan ‘kimlik belgesi’ kararının uygulanmasını erteledi
Dünyanın gözü kulağı Balkanlar'dan yükselen silah ve siren seslerine çevrildi. NATO ve Rusya'dan gelen peş peşe açıklamalar Kosova ile Sırbistan arasında savaş mı çıkıyor sorusuna akıllara getirdi. Ancak Kosova hükümetinin geri adımı bölgedeki tansiyonu biraz da olsa düşürdü. Kosova ile Sırbistan arasında krize yol açan Kosova’daki Sırplara da ulusal araç plakası ve kimlik uygulamasını getiren düzenlemenin bir ay daha ertelendiği duyuruldu. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gelerek Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ve Kosova'daki NATO Gücü (KFOR) komutanıyla bir araya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ılımlı mesajlar verdi ve “Umarım iyi haberler alacağız ve bu durum çözülecek” dedi.
Avrupa’nın orta yerinde savaş çanları yine çalmaya başladı. Dünya, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı ve Çin ile Tayvan arasındaki gerginliğe odaklanırken bu kez Balkanlar’dan silah sesleri yükseldi. Sırbistan ile Kosova arasında gerginlik yerini çatışma seslerine bıraktı. Bu gerginliğin sebebi ise Kosova hükümeti tarafından hazırlanan Sırp vatandaşlarının Sırbistan kimliğini ve araç plakalarını Kosova topraklarında kullanamayacağına ilişkin düzenleme.
SIRPLAR SINIR GEÇİŞLERİNİ KAPATTI
Düzenlemeye karşı çıkan Kosova’da yaşayan Sırplar ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapattı. Kosova’da siren sesleri de duyulurken, ülke polisi bazı yerlerden silah sesleri geldiği ancak kimsenin yaralanmadığı bildirildi. Tehlikeli restleşme sonrası Rusya'dan Balkanlardaki en büyük müttefiki Sırbistan'a destek geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, yaşanan gerilime ilişkin yaptığı açıklamada, “Kosova ile arkasındaki ABD ve AB, provokasyonları durdurmalı. Sırpların haklarına saygı duyulmalı" ifadelerini kullandı.
KOSOVA GERİ ADIM ATTI: DÜZENLEME BİR AY ERTELENDİ
Kosova hükümetinden yapılan açıklamada, 1 Ağustos’ta hayata geçirilmesi planlanan Kosova'da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olma zorunluluğun 1 Eylül'e kadar ertelediği ifade edildi. Hükümetin, Kosovalı Sırpların bu akşam sınır geçişlerini kapatma eylemini kınadığına işaret edilen açıklamada, bunların Sırbistan'ın başkenti Belgrad tarafından hazırlandığı ileri sürüldü.
VUCİC: BU DURUM ÇÖZÜLECEK
Kararın ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ve Kosova'daki NATO Gücü (KFOR) komutanıyla Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir araya geldi. Toplantının ardından açıklamada bulunan Vucic, Kosova ile önümüzdeki dönemde bir çözüm yolu bulmayı ümit ettiklerini belirterek, "Umarım iyi haberler alacağız ve bu durum çözülecek." dedi.
“TESLİM OLMAYACAĞIZ”
Vucic, önümüzdeki haftalar ve ayların oldukça zor bir siyasi mücadeleyle geçeceğine işaret ederek, "Kendilerine hakim olanlara, özellikle de Kosovalı Sırplara teşekkür ediyorum. Teslim olmayacağımızı ve Sırbistan'ın kazanacağını bir kez daha tekrarlamak istiyorum." diye konuştu.
KOSOVA BAŞBAKANI: GERİLİMİN SEBEBİ SIRPLAR
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Sırbistan’ın Kosova Sorumlusu Petar Petkoviç'i sorumlu tuttu.Kosova’da tansiyonun yükselmesinin ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti açıklama yaptı. Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Sırbistan’ın Kosova Sorumlusu Petar Petkoviç'i sorumlu tutan Kurti, Kosova kamuoyunun Sırbistan medyasının tuzağına düşmemesini istedi. Kurti ayrıca, "Önümüzdeki günler ve haftalar zorlu ve sorunlu olabilir" dedi.
NATO: MÜDAHALEYE HAZIRIZ
NATO'nun Kosova Gücü, Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale hazır olduğunu duyurdu. Kosova’da 350’si Türk askeri olmak üzere 28 ülkeden 3 bin 700’den fazla NATO askeri bulunuyor.
SIRBİSTAN-KOSOVA GERGİNLİĞİ
Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı halen kendi toprağı olarak görüyor. Avrupa Birliğinin (AB) ara buluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor. Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, bu akşam yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğradı.