Tgrt Haber

Kosova’da ulusal yas ilanı: Cumhurbaşkanı Osmani duyurdu

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
25 Eylül 2023 10:26 - Güncelleme : 25 Eylül 2023 11:33
Kosova’da ulusal yas ilanı: Cumhurbaşkanı Osmani duyurdu

Kosova’da silahlı Sırp grup ile çıkan çatışmada hayatını kaybeden polis memuru için ulusal yas ilan edildi. Kararı Cumhurbaşkanı Osmani duyurdu.

Balkanlar'da tansiyon bir kez daha yükseldi. Kosova​ ile Sırbistan​ arasındaki gerginlik had safhaya yükseldi. Kosova’nın Leposaviç sınır bölgesinde, ülkeye izinsiz giriş yapan silahlı 30 kişilik Sırp gurubu ile Kosova polis arasında çıkan çatışmada 4 Sırp etkisiz hale getirilirken 1 Kosovalı polis memuru hayatını kaybetti.

Ölen polis memuru Afrim Bunjaku için Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ulusal yas ilan etti. Osmani yaptığı açıklamada, "Kosova Anayasası'na göre 25 Eylül 2023 Pazartesi günü öldürülen polis Afrim Bunjaku'nun anısına bir günlük ulusal yas ilan etme kararı alındı" dedi.

Kosova'nın kuzeyinde 30 kişilik silahlı Sırp grup, Kuzey Mitroviça'da silahlı bir eylem düzenlemişti. Sırp grup, Leposavic sınır bölgesindeki Zveçan Belediyesi'ne bağlı Banjska köyü girişindeki köprüye iki adet plakasız kamyon ile barikat kurarak trafiği kapatmış ve ihbar üzerine bölgeye giden polislere ateş açmıştı. Açılan ateş sonucu 1 polis hayatını kaybederken, 1 polis de yaralanmıştı.

Ardından Banyska Manastırı'na konuşlanan saldırganlara müdahale eden Kosova polisi, gruptaki 4 Sırp'ı etkisiz hale getirmişti.

AB'DEN SALDIRIYA KINAMA

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova'nın kuzeyinde bir polisin öldüğü saldırıyı kınadığını duyurdu. Saldırıda bir polis memurunun öldüğünü hatırlatan Borrell, "Çirkin saldırıyı mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyorum." dedi.

Borrell, saldırıyla ilgili tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, Bajnska Manastırı çevresinde devam eden çatışmalar nedeniyle daha fazla masum kişinin ölebileceğine dikkati çekti. Saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurgulayan Borrell, AB'nin Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX'in sahada bulunduğunu ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) ile temas halinde olduğunu bildirdi.

Borrell, tüm aktörleri Kosova'nın kuzeyindeki gerilimi azaltmak için çalışmaya çağırdı.

KOSOVA İLE SIRBİSTAN ARASINDA YAŞANAN GERİLİM

Kosova ile Sırbistan, mart ayında AB'nin arabuluculuğunda Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde ilişkilerin normalleşmesini sağlayacak anlaşma konusunda mutabakata varmıştı. 20 Mayıs sonundaysa Kosova'nın kuzeyinde çıkan gerginlik, normalleşme sürecinin tıkanmasına neden olmuştu. 

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor. Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukta olan etnik Sırplar da Kosova'nın bağımsızlık ilanını kabul etmiyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...