Tgrt Haber

Kritik karar bu gece oylanacak

30 Aralık 2014 20:30
Kritik karar bu gece oylanacak

İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı bugün New York saati ile 17.00'de (TSİ: 24.00) oylanacak.

İsrail'in işgal ettiği Filistin  topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin  kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı bugün oylanıyor. BM'de Arap ülkelerinin temsilcileri, tasarının oylaması için izlenecek  yol haritasının belirlenmesi amacıyla toplandı. Toplantının ardından açıklama  yapan Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, toplantıda tasarının oylamaya  sunulması yönünde karar alındığını söyledi. Toplantının ardından BMGK üyesi Ürdün, tasarının oylanması için Konsey  Başkanlığı'na resmen başvurdu. BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı da Konsey üyelerini  New York saati ile 17.00'de (TSİ: 24.00) acil toplantıya çağırdı. Tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9'unun destek vermesi ve daimi  üyeler ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere'den herhangi birisinin veto yetkisini  kullanmaması gerekiyor.
ABD'den dün yapılan açıklamada tasarıya destek verilmeyeceği  bildirilmişti. ABD'nin tasarıyı veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere  de bugün tasarıya destek vermeyeceğini duyurdu ancak veto edip etmeyeceğini  açıklamadı. İsrail'in 2017'ye kadar işgal ettiği topraklardan çekilmesi  isteniyor. Karar tasarısında, 12 ay içinde kalıcı bir barışa ulaşılması ve İsrail  ile Filistin'in demokratik ülkeler olarak yan yana barış içinde yaşamalarının  temini isteniyor. Tasarıda, barış anlaşmasının ardından İsrail'in Haziran 1967'den sonra  işgal ettiği topraklardan 2017 sonuna kadar çekilmesi ve bu çekilme ile başkenti  Doğu Kudüs olacak Filistin devletinin kurulmasını üçüncü bir tarafın denetlemesi  kabul ediliyor. Gazze'ye ablukanın kaldırılmasının da talep edildiği tasarıda sınır  kapıları açılarak Gazze'ye insanların ve eşyaların giriş çıkışlarının normale  dönmesi isteniyor. Tasarıda çözüm bulunması istenen diğer konular arasında İsrail  hapishanelerindeki Filistinli tutuklular ve su sorunu da yer alıyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...