Tgrt Haber

Kritik NATO Zirvesi öncesinde Ankara talebini iletti! İsveç'ten adım bekleniyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Bloomberg
23 Haziran 2023 09:29 - Güncelleme : 23 Haziran 2023 10:01
Kritik NATO Zirvesi öncesinde Ankara talebini iletti! İsveç'ten adım bekleniyor

Litvanya'da temmuz ayında gerçekleşecek NATO Zirvesi öncesinde, ABD medyasına konuşan Türk yetkililer, Ankara'nın talebini belirtti. 

Finlandiya​'nın NATO​ üyeliğinin ardından İsveç​ için süre. halen devam ediyor. Türkiye​ ve Macaristan​'ın onayını alamayan İsveç'in son durumu temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi'nde görüşülecek. Kritik zirve öncesinde Türk yetkililer, ABD medyasına açıklamalarda bulundu. 

Sürece dair ayrıntı vermekten kaçınan yetkililer, Ankara'nın İsveç'in üyeliğine onay vermesi için bazı adımları beklediklerini belirttiler. 

Türkiye, İsveç'in üyeliğine onay vermemesiyle beraber hem terörle mücadelede hem de silah satışı yasağı konularında müttefiklik ruhuna uygun davranılmadığını ifade etti. İsveç, bu sürecin ardından Türkiye’ye silah satışı yasağını kaldırdı ve yeni terörle mücadele yasasını 1 Haziran'da yürürlüğe soktu. Fakat bu hamlelerin yetersiz olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Litvanya'daki zirve öncesinde bu hamlelerle ikna olmayacağı belirtildi.

''İSVEÇ CİDDİ OLDUĞUNU KANITLAMALI''

Türk yetkiller, ''Türkiye, İsveç’ten gelecek ay yapılacak zirve öncesinde desteğini kazanmak için talep ettiği isimlerin iadesini istiyor'' dedi. Ankara’nın yaklaşık 130 kişilik bir liste gönderdiği ve bu isimlerin iadesini talep ettiği belirtilirken, ''Türkiye İsveç’in bu yeni kuralları uygulamada ciddi olduğunu kanıtlaması için iade ve sınır dışı sürecinin başlamasını istiyor'' denildi.

İsimlerin yer aldığı listede PKK, FETÖ ve YPG’den isimler bulunuyor. İsveç Dışişleri Bakanlığı Bloomberg’deki haberle ilgili bir açıklama yapmadı.



Kaynak: Bloomberg
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...