Küba'daki Müslümanlar cami istiyor
Komünizmle yönetilen Küba'nın başkenti Havana'da yaşayan Müslümanlar, dini vecibelerini yerine getirebilecekleri cami yapılmasını istedi.
Komünizmle yönetilen Küba'nın başkenti Havana'da yaşayan Müslümanlar, ülkede cami bulunmamasını önemli bir eksiklik olarak niteledi ve dini vecibelerini yerine getirebilecekleri cami yapılmasını istedi. Başkentin Eski Havana olarak bilinen kısmındaki "Casa de los Arabes"te (Arap Evi) toplanan Müslümanlar, erkekler önde, kadınlar arkada saf tutarak cuma namazını birlikte kılıyor.
Küba'da 1940'lı yıllarda yaşamış zengin bir Araba ait olan Arap Evi'nden Müslümanlığı seçtikten sonra Nizam adını alan bir Kübalı sorumlu. Endülüs mimarisinin özelliklerini yansıtan bina, aynı zamanda Kübalı Müslümanlara ait eşyaların sergilendiği bir müze olarak da hizmet veriyor.
Dini vecibelerini genellikle evlerinde yerine getiren Müslümanlar, cuma namazını ise birlikte Arap Evi'nde kılıyor. Arap Evi'ndeki cuma namazlarına yaklaşık 50 kişi katılıyor.
Küba'da yaklaşık 4 bin Müslüman bulunuyor. Müslümanlar, ülke nüfusunun yüzde 1'inden azını oluşturuyor.
Müslümanlığı seçen kadınların sayısı daha fazla
Havana'daki Küba İslam Cemiyeti'nin Kadınlar Komitesi'nde İslamiyetin yaygınlaşması için çalışan Şahida Abdülgafur Bertha, Müslümanlığı seçen kadınların sayısının çok daha fazla olduğunu söyledi.
Geçen yıl ramazan ayından bu yana 100'den fazla kişinin Müslüman olduğunu kaydeden Bertha, "Yüz ölçümü ve nüfus açısından Küba'dan daha küçük bir ülke olan Guyana'da bile cami var. Küba'da da cami yapılmasını istiyoruz" dedi.
Geçen hafta Küba'ya resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile görüşmesi sırasında Türkiye'nin Küba'da Türk mimarisine uygun bir cami yapmak istediğini iletmişti.
Cuma namazı kılındıktan sonra Müslüman oldu
Yuleysy Fernandez Cruzata, cuma namazından sonra Arap Evi'ndeki imamın yardımıyla Kelime-i Şehadet getirip Müslüman oldu.
"Fatıma" ismini alan genç kadın, "İslamiyeti daha önce de biliyordum. Son zamanlarda İslam hakkında daha fazla araştırma yaptım. Kalbimde İslamiyeti hissettiğim için Müslümanlığa geçtim. Kendimi Müslüman gibi hissediyorum" dedi.
Müslümanlığa geçen bir diğer Küba vatandaşı Irana de los Calles Osario, eşinin de Müslüman olduğunu söyledi. Kendisinin "Ayşe" eşinin de Abdülhakim" isimlerini aldığına işaret eden Osario, resmi nüfusa kayıtlı isimlerini değiştirmediklerini resmi işler için İspanyolca isimlerini kullanmaya devam ettiklerini belirtti.
Müslümanların ülkede azınlıkta olduğunu vurgulayan Osario, Müslümanlığın Küba'da yaygınlaşmasını ve ibadetlerini yerine getirebilecekleri bir cami yapılmasını istediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Küba ziyareti sırasında Arap Evi'ni ziyaret ettiğini söyleyen Osario, "İnşallah Küba'ya büyük ve güzel bir cami yapılacak. Camiye ihtiyacımız var. En büyük isteğimiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ile sürecin hızlanması" dedi.
Maneviyat eksikliğimi gidermek için İslam'ı seçtim
Küba'ya tıp eğitimi almak için gelen ve 6 yıldır Havana'da yaşayan Tunuslu Aymen Keçida, ülkeye gelmeden önce hiç bir dine inanmadığını ve bu durumun kendisini yalnızlığa ittiğini söyledi.
Müslümanların Küba'da rahatsız edilmeden yaşadıklarını belirten Keçida, "Maneviyat eksikliği yaşıyordum ve içine düştüğüm bu durumdan kurtulmak için İslam'ı seçtim" ifadelerini kullandı. Keçida, Küba'da Malezya, Endonezya, Somali ve Suudi Arabistan'dan Müslümanların da bulunduğunu, tek eksiklerinin bir cami olduğunu kaydetti.
Arap Evi'ne cuma namazı kılmak için gelen Filistinli tıp öğrencisi Eşref Abu Hamida, Müslümanların ülkede cami olmadığı için zaman zaman Mısır, Suudi Arabistan ve Katar büyükelçiliklerinde toplandığını belirtti.
Suudi Arabistan'da yaşadığını, ancak Filistin'le ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Eşref, "Filistin inşallah özgür kalacak ve hepimiz rahata kavuşacağız" diye konuştu.