Kuş gribi virüsü pastörize sütten çıktı! Salgın endişesine karşı resmi açıklama
Bir dönem dünyayı kasıp kavuran, milyonlarca hayvanın telef edilmesine yol açan kuş gribi virüsü, son dönemde yeniden sıkça duyulur oldu. Virüs bu kez pastorize bir sütün içinden çıktı. Ancak durum bu kez biraz farklı!..
Amerika'da Gıda ve İlaç İdaresi, ülkedeki bazı pastörize süt örneklerinde kuş gribine neden olan H5N1 virüsünün parçalarına rastlandığını duyurdu.
Cnet'ten aktarılan habere göre, kuş gribi ilk kez bahar başında süt ineği sürülerinde görülmüş, kısa süre sonra da sağlık kurumları, virüs ve bakterilerin çiğ veya pastörize edilmemiş süt örneklerinde tespit etmişti. Ancak virüse ilk kez pastörize süt örneklerinde de rastlandı. Bu durumun doğurabileceği olası endişeye karşın ABD Gıda ve İlaç İdaresi, rahatlatıcı bir açıklama yaparak ticari süt tedarikinin hâlâ güvenli olduğunu vurguladı.
VİRÜSÜ ÖLÜYOR AMA KALINTI BIRAKIYOR
Pastörizasyonun kuş gribi virüsünü etkisiz hale getirmesi ve onu bulaşıcı olmayan bir hale getirmesi bekleniyor. FDA, "Mevcut bilgilere göre pastörizasyonun virüsü etkisiz hale getirmesi muhtemel, ancak sürecin viral parçacıkların varlığını ortadan kaldırması beklenmiyor" ifadelerini kullandı.
PASTÖRİZASYON NEDİR?
Adını, 1860'larda bu yöntemi geliştiren Fransız kimyager Louis Pasteur'den alan ısıtma işlemi olan pastörizasyon, o zamandan beri bazen ciddi hastalıklara neden olabilecek zararlı bakterileri ve patojenleri öldürmek için yaygın olarak kullanılıyor.
Bu tek hücreliler arasında E.coli, Listeria ve Salmonella gibi hastalıklara neden olan bakteriler ve diğer patojenler de sıralanıyor. Pastörizasyonun kuş gribine neden olan virüsü de öldürmesi veya etkisiz hale getireceği düşünülüyordu. Bu nedenle sağlık yetkilileri pastörize süt ürünleri veya ticari süt tedarikinde herhangi bir risk olmadığını belirtiyor.