Kuzey Kore'den Güney Kore ve ABD'ye misilleme: 'Nükleer gücü geliştirme politikası'nı anayasaya bağladı
Kuzey Kore, ABD ve Batılı devletlerin tepkilerine rağmen 14. Yüksek Halk Meclisi toplantısının ardından 'nükleer gücü geliştirme politikasının' anayasaya dahil edildiğini duyurdu.
Sıklıklı yaptığı nükleer füze denemeleriyle gündeme gelen Kuzey Kore, 'ülkenin nükleer gücünü geliştirme politikasını' anayasaya bağladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un katılımıyla gerçekleşen 14. Yüksek Halk Meclisi (SPA) toplantısının ardından ülkenin nükleer gücünü geliştirme politikasının anayasaya dahil edildiği dünyaya duyuruldu.
Toplantının ardından konuşan Kim, “Nükleer silahları daha da geliştirerek ülkenin varlığını ve ilerlemesini güvence altına almak, savaşı caydırmak ve bölgesel ve küresel barışı korumak için anayasanın 4’üncü bölümünün 58’inci maddesinin güncellenmesi yönündeki kararın oybirliğiyle kabul edilmesi çok büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Devletin nükleer gücünü geliştirme politikasının 1 yıl önce benimsendiğini ve Kuzey Kore halkının genel iradesine uygun olarak kanunlaştırıldığını belirten Kim, bu politikanın ulusal savunma yeteneklerini güçlendirme konusunda “siyasi kaldıraç” işlevi göreceğini ifade etti.
''ÇAĞIN ACİL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK''
Nükleer gücü geliştirme politikasının anayasada açıkça yer almasının çağın acil ihtiyaçlarının tam olarak karşılayacağını söyleyen Kim, atılan adımı “Adil ve makul” olarak niteledi. “Kuzey Kore'nin kendini savunma amacıyla nükleer silahlara sahip olduğu ve dünyanın en büyük nükleer silah devleti olan ABD ve destekçileri ile uzun süreli bir çatışma halinde olduğu için nükleer gücünü yasa haline getirme politikasını geliştirdiği dünya tarafından bilinen bir gerçektir" diyen Kim, sözlerine şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yüzyılda devletimizi fiziki olarak ortadan kaldırma hedefini devlet politikası olarak belirleyen ve bunun için savaş bile başlatan ABD, büyük çaplı ortak nükleer savaş tatbikatlarına yeniden başlayarak cumhuriyetimize yönelik nükleer savaş tehdidini en üst düzeye çıkarmıştır.''
ABD, Güney Kore ve Japonya arasında gelişen üçlü işbirliğini “NATO'nun Asya versiyonu” olarak tanımlayan Kim, söz konusu işbirliğinin “en ciddi” tehdidi oluşturduğunu söyledi.
''NÜKLEER SİLAHLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYAYI HAYAL ETTİĞİNİ'' SÖYLEDİ
Kuzey Kore lideri Kim konuşmasında, Kore Savaşı’ndan bu yana ülkesinin “nükleer şantajın doğrudan kurbanı” olduğunu ve nükleer silahların olmadığı bir dünyayı arzuladığını ifade etti. Kim, “Ancak ABD barış yanlısı tüm önerilerimizi hiçe sayarak, bir zamanlar nükleer güç olmayan cumhuriyetimize yönelik nükleer tehditlerini yıllardır ısrarla devam etti” dedi.
Ülkesinin kendisini korumak amacıyla nükleer silahlara sahip olduğunu ve buna da ABD’nin bu tavrının neden olduğunu savunan Kim, env önemli görevin nükleer silah üretiminin “katlanarak” arttırılması, nükleer saldırı araçlarının çeşitlendirilmesi ve bunların farklı birimlerde konuşlandırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması olduğunu ifade etti.
GÜNEY KORE VE ABD'YE MİSİLLEME
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol bu hafta başında yaptığı açıklamada, muhtemel bir nükleer saldırının Pyongyang rejiminin sonunu getireceğini söyleyerek Kuzey Kore'ye gözdağı vermişti.
Ülkesinin gelişmiş muharebe yetenekleri ile muhtemel bir savaşa hazır olduğunun altını çizen Yoon, “Ordumuz Kuzey Kore'nin herhangi bir provokasyonuna karşı derhal misilleme yapacaktır. Kuzey Kore nükleer silah kullanırsa, Güney Kore-ABD ittifakının ezici müdahalesiyle rejimi sona erdirilecektir” ifadelerini kullanmıştı.
Bu nedenle, Kuzey Kore'nin son adımı Güney Kore ve müttefiki ABD'ye misilleme olarak yorumlandı.
ABD, GÜNEY KORE VE JAPONYA İŞ BİRLİĞİ
Geçtiğimiz günlerde, Güney Kore, ABD ve Japonya, Kuzey Kore ve Rusya yakınlaşmasına karşı önlem aldılar. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Bakan Park Jin'in New York'ta Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Bakanlar, görüşmede, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, Moskova ile Pyongyang arasında olası bir silah anlaşmasına ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde Rusya'yı ziyaret ederek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesini ele aldı.
Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri işbirliğine ilişkin derin endişelerini dile getiren bakanlar, iki ülkenin olası bir silah anlaşmasının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal edeceği konusunda uyarıda bulundu.
Bakanlar, Moskova ile Pyongyang arasında olası bir silah anlaşmasına karşı sert önlemler almaya karar verdiklerini bildirerek, 3 bakan BMGK kararlarını ihlal ederek bölgesel güvenliğe yönelik her türlü tehdide karşı kararlı biçimde mücadele etmek için küresel toplumla işbirliği yapma taahhüdünde bulundu.