Tgrt Haber

Kuzey Kore’ye tütün kaçakçılığı yapan Çinliyi Avusturalya tutukladı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
20 Şubat 2024 15:13 - Güncelleme : 20 Şubat 2024 15:14
Kuzey Kore’ye tütün kaçakçılığı yapan Çinliyi Avusturalya tutukladı

ABD’nin talebi üzerine Kuzey Kore için 700 milyon dolar değerindeki tütünlerin kaçakçılığında rol oynadığı tespit edilen Çinli Jin Guanghua’nın, Avusturalya’da tutuklandığı kaydedildi.

Yargılanmak üzere ABD’ye sınır dışı edilmesi planlanan Guanghua, yaklaşık 10 yıl boyunca Pyongyang yönetimine tütün tedarik etmekle suçlanıyor. Avusturalya Başsağlığı tarafından yapılan açıklamada Guanghua’nın geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana Avusturalya'nın Melbourne kentinde tutulduğunu ve sınır dışı edilmesine yönelik sürecin hala devam ettiği kaydedildi.

Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, “Çinli Guanghua’nın ABD’de bir dizi yaptırım, kara para aklama, yolsuzluk ve komplo gibi konularda yargılanması isteniyor” denildi.

MİLYON DOLARLIK PARA CEZASI VE HAPİSE ÇARPTIRILABİLİR

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’de tütünün satın alınmasını kolaylaştıran bir dizi kuran Guanghua, suçlu bulunması halinde milyon dolarlık para cezası ile yıllarca hapse çarptırılabilir.

Öte yandan Guanghua’nın suç ortağı olduğu iddia edilen Çin​ vatandaşları 60 yaşındaki Qin Guoming ve 42 yaşındaki Han Linlin’in ise FBI tarafından arandığı ve Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avusturalya ile bağlantısı olduğu kaydedildi.

PYONGYANG'A MİLYONLARCA DOLAR KAZANDIRDI

ABD​ mahkeme belgelerinde, Guanghua’nın dahil olduğu ifade edilen tütün ticaretinin Kuzey Kore​ devlet şirketleri aracılığıyla yürütüldüğü ve bankaları tarafından da finanse edildiği kaydedildi.

Ayrıca belgelerde, ABD mali sistemi üzerinden işlem yapmak için Çinli paravan şirketlerin kullanıldığı, yaptırımların delindiği ve Pyongyang yönetimine milyonlarca dolar kazandırdığı ifade edildi.

ABD’li yetkililer tütün ticaretinin Kuzey Kore’nin silah programını finanse etmek için sahte sigara üretip satmasına imkan sağladığını iddia ediyor. 1990 yılından bu yana Kuzey Kore’nin önemli gelir kaynağını oluşturan sahte sigaralar, Pyongyang’da üretilerek önemli markaların sahte ambalajları ile satışa çıkarılıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...