Tgrt Haber

Kuzey'in tehditlerine güney tatbikatla cevap verdi: Güney Kore, ABD ve Japonya ortak deniz tatbikatı düzenledi

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, Yonhap
26 Kasım 2023 15:25 - Güncelleme : 26 Kasım 2023 15:47
Kuzey'in tehditlerine güney tatbikatla cevap verdi: Güney Kore, ABD ve Japonya ortak deniz tatbikatı düzenledi

Güney Kore, ABD ve Japonya, Kore Yarımadası'nın güneyinde ortak deniz tatbikatı yaptı.

Güney Kore​ merkezli Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, ABD​ ve Japonya​ ile ortak deniz tatbikatı gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, ülkenin güneyindeki Jeju Adası yakınlarındaki tatbikatta, ABD'nin hafta içinde Güney Kore'ye gönderdiği USS Carl Vinson uçak gemisinin de yer aldığı kaydedildi.

Tatbikatın Kuzey Kore​'nin artan nükleer ve füze tehdidine karşı üç ülkenin ortak kabiliyetlerini ve ortak savunmasını güçlendirmek amacıyla yapıldığı ifade edildi. Güney Kore Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Denizcilik Operasyonları Merkezi Direktörü Tuğamiral Kim Ji-hoon 21 Kasım'da, USS Carl Vinson uçak gemisinin, Busan kentindeki askeri üsse yanaştığını duyurmuştu.

Kuzey'in tehditlerine güney tatbikatla cevap verdi: Güney Kore, ABD ve Japonya ortak deniz tatbikatı düzenledi

KUZEY KORE 5 YILLIK ANLAŞMAYI FESHETMİŞTİ

Kuzey Kore’nin Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, Savunma Bakanlığı Eylül 2018’de imzalanan anlaşmaya dair bilgileri paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Güney Kore ile 19 Eylül 2018’de imzalanan askeri gerilimi azaltma anlaşmasının feshedildiğini belirterek, “Güney’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında anlaşmanın birçok maddesini “hükümsüz kıldığı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“MÜSVEDDE BİR KÂĞITTAN FARKSIZ”

Kuzey Kore tarafı, anlaşmanın “Müsvedde bir kâğıttan farksız” duruma geldiğini belirterek, anlaşma sebebiyle sonlandırılan tüm askeri tedbirlerin tekrar uygulamaya konulacağını bildirmişti.

Açıklamada, Kuzey Kore ordusunun artık söz konusu anlaşmaya bağlı kalmayacağı kaydedilerek, iki ülke arasındaki askeri sınır çizgisine daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni askeri teçhizatlar yerleştirileceği belirtilmişti.

Koreliler her ne kadar Kuzey-Güney Kore değil, “Tek Kore” istese de diplomasi alanında atılan adımlar iki ülke arasındaki bağları iyiden iyiye koparma noktasına getirdi. Alınan fesih kararıyla birlikte, Kuzey Kore’nin yakın zamanda gerilimi tırmandıracak hamleler yapmasından endişe ediliyor.

Kuzey'in tehditlerine güney tatbikatla cevap verdi: Güney Kore, ABD ve Japonya ortak deniz tatbikatı düzenledi

KUZEY KORE DÜNYA YÖRÜNGESİNE CASUS UYDU GÖNDERMİŞTİ

Kuzey Kore, silahlı kuvvetlerinin gözetleme kabiliyetlerinin güvence altına alınması için birden fazla casus uydunun yörüngeye göndermeye devam edeceklerini bildirdi. 22 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında yörüngeye casus uydusu göndereceğini açıklamasının ardından 3. denemesinde fırlatmayı gerçekleştirmeyi başarmıştı.

Kuzey Kore tarafından yapılan açıklamada, söz konusu uydunun Dünya yörüngesine başarılı şekilde gönderildiği bildirmişti. Kuzey Kore, casus uydusunun Sohae Uydu Fırlatma Tesisi’nden yerel saatle 10.42'de fırlatıldığını ve 10.54'te uydunun yörüngeye girdiğini açıklamıştı. Açıklamada, yakın gelecekte Kuzey Kore Silahlı Kuvvetleri’nin gözetleme kabiliyetlerinin güvence altına alınması için birden fazla casus uydunun yörüngeye gönderileceği bildirildi.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, Yonhap

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...