Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetinin, Uluslararası Adalet Divanına (UAD) desteğinin, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin açtığı soykırım "varsayımı" davasını desteklediği anlamına gelmediğini söyledi. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly de yaptığı yazılı açıklamada soykırım davasıyla ilgili yeterince kanıt olmadığını söyledi.
CBC'nin haberine göre, Trudeau düzenledigi basin toplantisinda, Kanada hükümetinin, UAD’deki soykirim davasina iliskin sessizligine yönelik elestirilere deginerek, Israil'e karsi açilan soykirim "varsayimi"ni desteklemediklerini belirtti.
Trudeau, Kanada’nin, UAD’nin büyük bir destekçisi oldugunu vurgulayarak, "UAD'ye ve süreçlerine tüm kalbimizle destek vermemiz, Güney Afrika tarafindan açilan varsayim davasini destekledigimiz anlamina gelmez." dedi.
Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly de yaptigi yazili açiklamada, UAD’deki davayi yakindan takip ettiklerini aktararak, söyle devam etti:
"BM'nin 1948 Soykirim Sözlesmesi'ne göre, soykirim suçu bir grubu milliyeti, etnik kökeni, irki veya dini nedeniyle yok etme veya kismen yok etme niyetini gerektirir. Bu yüksek esigi karsilamak, ikna edici kanitlar gerektirir."
Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly
Dava sürecinin antisemitizmi tesvik etmek için kullanilmasina izin vermeyeceklerini kaydeden Joly, "Ayni zamanda Islamofobiye ve Arap karsitligina karsi durmaya devam edecegiz." ifadesini kullandi.
Güney Afrika Cumhuriyeti, Israil’in Gazze’ye yönelik saldirilarinin Soykirim Sözlesmesi'ni ihlal ettigi gerekçesiyle 29 Aralik 2023'te UAD'de dava açarak Israil aleyhine ihtiyati tedbir karari alinmasini talep etti.
Güney Afrika bu kapsamda UAD'den 9 ihtiyati tedbir kararina hükmedilmesini istiyor.
Bu kararlar arasinda, "Israil'in Gazze'deki askeri operasyonlarini derhal durdurmasi, Filistinlilere yönelik soykirimin önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri almasi, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gida, su, yakit, tibbi ve hijyen malzemeleri, barinak ve giysi dahil olmak üzere insani yardima erisimini saglamasi, soykirima karisanlarin cezalandirilmalari için gerekli adimlari atmasi ve soykirimin delillerini muhafaza etmesi" de bulunuyor.
Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararina hükmetmesini talep ederken durusmalarin tamamlanmasinin ardindan Divan, taraflarin beyanlari ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere baslayacak.
Kararin açiklanmasi için hakimleri baglayan bir tarih bulunmuyor ancak UAD'nin önceki yargilamalarina bakildiginda soykirim gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta oldugu görülüyor.