Tgrt Haber

Lavrov hava sahası kararına takıldı: BM toplantısına katılamıyor

28 Şubat 2022 04:21 - Güncelleme : 28 Şubat 2022 05:41
Lavrov hava sahası kararına takıldı: BM toplantısına katılamıyor

Avrupa ülkelerinin Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya hava sahasını kapatma kararı alması nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un salı günü Cenevre'de yapılacak Birleşmiş Milletler toplantısına katılamayacağı açıklandı. Rus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, BM'nin Rus heyetinin Cenevre'ye gitmesini sağlayamadığı belirtildi.

Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki ayrılıkçı 2 bölgenin bağımsızlığını tanıdıktan sonra ülkeyi fiilen işgal etmeye başlayan Rusya'ya Batı tarafından dört koldan yaptırım uygulanıyor. Politik, ekonomik ve sportif alanda pek çok yaptırıma maruz kalan Putin liderliğindeki Rusya, son olarak Avrupa ülkelerinin hava sahasından da çıkarıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlığındaki Rus heyeti de Avrupa ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı hava sahası yaptırımına takıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Birleşmiş Milletler’in (BM) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlığındaki Rus heyetinin Cenevre’deki İnsan Hakları Konsey toplantısına gelmesini sağlayamadığını bildirdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Zaharova, BM’de insan hakları ve silahsızlanma gibi önemli ve acil bir konu için yapılacak toplantıya Lavrov’un gidemediğini ifade etti.

RUSYA'DAN BM'YE LAVROV TEPKİSİ

Mariya Zaharova, “BM Silahsızlanma Komitesi ve İnsan Hakları Konseyi toplantısı için Rus heyetinin Cenevre'ye gelmesini sağlayamıyor. BM Genel Sekreteri'nin cevabı da bu." dedi.

Ülkelerin Rus heyetini taşıyacak uçağa izin vermediğini anımsatan Zaharova, BM ve BM Genel Sekreterinin bu konuyu çözmesi gerektiğine işaret etti. Zaharova, “BM, dünya için böylesine kritik bir anda Rus heyetinin BM Genel Merkezine ve onun Cenevre’deki ofisine gelmesini sağlamakla yükümlüdür” diye konuştu.

AVRUPA HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

Avrupa'da İngiltere'nin öncülüğünde başlayan Rusya'ya yönelik hava sahası yaptırımına pazartesi günü 27 Avrupa Birliği ülkesi daha katılmış, söz konusu ülkelerin Dışişleri Bakanları, AB'nin Rus uçakları için hava sahasının tamamen kapatılmasına onay vermişti.

Öte yandan Rusya'nın havayolu şirketi Aeroflot de uygulanan hava sahası yaptırımı nedeniyle tüm Avrupa'ya uçuşların durdurulduğunu açıkladı. Şirketin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa makamları tarafından uygulanan hava sahası kısıtlamaları nedeniyle, Aeroflot Avrupa rota ağındaki uçuşlarını 28 Şubat 2022'den bir sonraki duyuruya kadar askıya almıştır" denildi.

BM YARIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, NATO kuşatmasına rağmen Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiğini askeri operasyonları görüşmek üzere yarın olağanüstü olarak toplanacak.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...