Tgrt Haber

Sergey Lavrov, Irak, Libya ve Suriye üzerinden ABD'yi eleştirdi: Vicdanları iyi durumda değil

05 Nisan 2022 12:18 - Güncelleme : 05 Nisan 2022 12:55
Sergey Lavrov, Irak, Libya ve Suriye üzerinden ABD'yi eleştirdi: Vicdanları iyi durumda değil

ABD Başkanı Joe Biden’ın Vladimir Putin’e yönelik açıklamalarını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak, Libya ve Suriye’yi örnek vererek ABD’nin bu ülkeleri dağıttığını söyledi. Lavrov, "Amerikan siyasetçilerin vicdanları iyi durumda değil." dedi.

Vladimir Putin’in saldırı emrini vermesiyle başlayan Rus ordusunun Ukrayna’yı işgalinde çatışmalar gün geçtikçe şiddetleniyor. Saldırının başladığı günden bu yana ABD başta olmak üzere birçok ülkeden Putin’i ve Rusya’yı hedef alan çok sert tepkiler geldi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Vladimir Putin’in savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiğine yönelik açıklamalarını değerlendiren Lavrov, ABD'nin Irak, Libya ve Suriye'yi dağıttığını belirterek, "Amerikan siyasetçilerin vicdanları iyi durumda değil." dedi.

“YAPTIRIMLAR DÜNYA EKONOMİSİNİ VURUYOR”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Ukrayna'dan sorumlu Temas Grubu ile başkent Moskova'da gerçekleştirdiği toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Lavrov, Rusya ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilere değinerek, "İlişkilerimizi Ukrayna'daki durum değil, Batı'nın Rusya'ya yönelik yasa dışı ve benzeri görülmemiş yaptırımları etkiliyor. Bu yaptırımlar, her şeyden önce dünya ekonomisine sert şekilde vuruyor." dedi.

BUÇA’DAKİ SALDIRILARI REDDETTİ

Ukrayna'nın Buça kentinde çekilen görüntüleri değerlendiren Lavrov, "Ukrayna'da yalan haberlerin yapılması ve bunun üzerinden propaganda kampanyasının başlatılmasıyla ilgili birçok örnek var." dedi.

Benzer olayın Ukrayna'nın Mariupol'deki doğum hastanesinde geçen ay yaşandığını söyleyen Lavrov, "Geçen ay Mariupol'deki doğum hastanesiyle ilgili durumu trajedi olarak gösterme yönündeki girişimleri ortaya çıkardığımız gibi bu tür yalan haberleri ortaya çıkaracağız." diye konuştu.

Bu konuyu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşmeyi teklif ettiklerini ancak bu teklifin engellendiğine dikkati çeken Lavrov, konuya açıklık getireceklerini belirtti.

“MÜZAKERELER YOĞUN ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında 29 Mart'ta İstanbul'da müzakerelerin yapıldığını anımsatan Lavrov, "Bu müzakerelerde, Ukrayna'nın güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili yollar konusunda Ukraynalı heyetin pozisyonunda gerçeklik gördük. Kiev temsilcileri, NATO'da güvenlik garantilerinin elde edilemeyeceğini ve NATO'ya katılma konusunu unutmaları gerektiğini artık anladı." dedi.

“ABD İLE DÜRÜST DİYALOĞA HAZIRIZ”

ABD Devlet Başkanı Joe Biden'ın, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiği" yönündeki açıklamasını değerlendiren Lavrov, "Bilinen bahanelerle Irak savaşını başlatan, NATO ortaklarıyla birlikte Libya'yı dağıtan, Suriye'ye giren Amerikan siyasetçilerin vicdanları iyi durumda değil." dedi.

Rus halkının Ukrayna'da nelerin olup bittiğini iyi anladığını belirten Lavrov, ABD ile "dürüst diyaloğa" hazır olduklarını vurguladı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...