Tgrt Haber

Lavrov'dan toplantı sonrası Suriye açıklaması

20 Aralık 2016 23:35
Lavrov'dan toplantı sonrası Suriye açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'daki Suriye konulu toplantının ardından konuştu.

Türkiye, Rusya ve İran'ın dışişleri bakanları, Moskova'da Suriye konusunu konuşmak üzere toplandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Dışişleri Konukevinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile üçlü görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

RUSYA'NIN SURİYE ŞARTI

Bildirinin hazırlanmasında savunma bakanlarının da büyük katkı sunduğunu söyleyen Lavrov, "Suriye, egemenlik ve toprak bütünlüğü tam, demokratik, laik, çok uluslu ve çok dinli bir devlet olarak muhafaza edilmelidir.'' Suriye'deki devletin nasıl olması gerektiğine dair şartını açıkladı.

Lavrov ayrıca, ''Krizin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rusya, İran ve Türkiye olarak Suriye rejimi ve muhalifler arasında imzalanacak anlaşmanın garantörleri olmaya hazırız." diye konuştu.

Lavrov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Suriye görüşmelerinin Astana'da yapılması teklifini desteklediklerini bildirerek, silahlı muhaliflerin ayrıştırılması konusunda da ortak çabalar sarf edeceklerini söyledi.

'ÇOK FAYDALI BİR TOPLANTI'

Çok faydalı bir toplantı yaptıklarını söyleyen Lavrov, üç ülkenin ortak çabalarıyla Suriye'de krizinin çözüm sürecindeki duraklamanın üstesinden gelebileceklerine inandıklarını vurguladı.

'ABD UYGULAMADI'

Suriye krizinin çözümü için diğer ülkelerin çalışmalarına da gölge düşürmek istemediklerini ifade eden Lavrov, şu değerlendirmede bulundu:

"ABD, ortak kabul ettiğimiz kararları uygulayamadı. Halep'le ilgili görüşmelerimizde ABD'liler kendi inisiyatiflerini geri çekti. Burada bulunanlar olarak daha geniş formatlar kurmaya çalıştık. Halep'te olası kayıpların önlenmesi için biz daha fazla bekleyemezdik. Her birimiz Suriye'deki çeşitli güçlere etki etme olanaklarını değerlendirdik. Ve bugün bir araya geldik. Son birkaç haftada ortak tedbirler almış bulunuyoruz. Sivilleri doğu Halep'ten tahliye edebildik. Diğer ülkelerle temaslarımızı kesmiyoruz ve onları bu sürece katılmaya davet ediyoruz."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...